Европейската комисия ще представи днес годишния доклад за върховенството на

...
Европейската комисия ще представи днес годишния доклад за върховенството на
Коментари Харесай

Какво съдържа докладът на ЕК за върховенството на закона у нас

Европейската комисия ще показа през днешния ден годишния отчет за върховенството на закона в Евросъюза. Той ще съдържа обособени глави за всяка страна.

Според чернова на отчета за България, публикувана от изданието „ Политико ”, терзания към момента основава съставът на Висшия правосъден съвет. Според текста, звеното, отговорно за дисциплинарни производства, е в „ риск от политическо въздействие ". Липсват и присъди за корупция по високите етажи на властта, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.

Отбелязва се обаче и напредъкът и стъпките, подхванати от България за правосъдни промени.

Ето и главните точки в черновата на отчета, оповестена от „ Политико ”, които се отнасят за България:

- Съставът на Висшия правосъден съвет остава стеснителен.

- Остава рискът от политическо въздействие върху Инспектората на Висшия правосъден съвет, виновен за покачване на дисциплинарни производства.

- Предприети са стъпки за законодателство за цифровизация на правораздаването.

- Нови закони са признати за правосъдно ходатайство и правна помощ, с цел да се подкрепи достъпът до правораздаването.

- Спрямо уговорките на България по Плана за възобновяване и резистентност, Народното събрание е приел закон, който основава механизъм за дейно търсене на отговорност на основния прокурор и заместниците му, както и обезпечаването на правосъден надзор върху прокурорски решения да не се стартира следствие.

- Институционалното преструктуриране на Антикорупционната комисия се преглежда като част от уговорките на България по Плана за възобновяване и резистентност - тематиката се преглежда в Народното събрание.

- Все още липсват задоволително присъди за корупция по високите етажи.

- Механизъм за гарантиране на честност при функционалностите на най-високо равнище.

- България е почнала развой по унищожаване на българското поданство, получено посредством системата за поданство за вложители (вече премахнато), поради неспазването на националната законодателна рамка от страна на вложители.

- Продължават диалозите за по-ефективно осъществяване на уговорките за бистрота на медийната благосъстоятелност.

- Създадена е експертна група за разглеждане на казуса с неналичието на ясна рамка, която да подсигури бистрота в разпределението на държавни средства за реклама, защото това остава съществено терзание в България.

- Остават терзанията в законотворческия развой по отношение на въвеждането в процедура на нови процесуални правила.

- Забавяне в назначението на разнообразни самостоятелни органи - предизвикателство в няколко държави-членки, в това число България, Испания и Австрия.

- Съветът за развиване на гражданското общество стартира да действа и работи посредством механизъм за национално финансиране за бранша.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР