Европейската комисия ще предложи следващата седмица закон, изискващ всички държави

...
Европейската комисия ще предложи следващата седмица закон, изискващ всички държави
Коментари Харесай

ЕС ще предложи на всички членки да следят внимателно чуждите инвестиции

Европейската комисия ще предложи идната седмица закон, изискващ всички страни членки да ревизират задграничните вложения, с цел да дефинират дали те съставляват риск за сигурността, оповестява Reuters, базирайки се на документ. Ход, който цели да ускори икономическата сигурност на Блока.

От 2020 година Европейски Съюз задължи членките, които имат национални системи за скрининг, да обменят информация за евентуални закани за сигурността или публичния ред от вложения, в случай че те засягат съседи или Блока като цяло. Комисията има право да издаде мнения, в случай че види опасности за сериозни области като пристанища, нуклеарни централи или опасности в бранша на полупроводниците.

Понастоящем обаче страните от Европейски Съюз не са длъжни да вкарат такава система. Шест страни към момента не са подхванали такива стъпки.

Европейската счете палата съобщи през декември, че контролът на Европейски Съюз върху задграничните вложения страда от „ слепи петна “, тъй като някои членки на Европейски Съюз не правят скрининг, а тези, които го вършат, имат доста разнообразни подходи.

В отчет се споделя, че 92% от 886 случая, докладвани на Комисията от 2020 година до 2022 година, са единствено от шест страни, измежду които Франция, Германия, Италия и Испания. Останалите или не са създали скрининг, или не са докладвали случаи.

Първоначалният закон за скрининг не показва името на Китай, само че недоволствата на неговите поддръжници по отношение на вложения от държавни предприятия, като основаната в Шанхай COSCO Shipping в гръцкото пристанище Пирея, и прехвърлянията на технологии бяха ясни препратки към Пекин.

В документа на Комисията се споделя, че са нужни някои общи стандарти и периоди, с цел да се обезпечат равни условия, да се понижат разноските за сходство за задграничните вложители и да се предотврати появяването на нови спънки пред вложенията.

Държавите от Европейски Съюз, в които са планувани вложения, към момента ще имат последната дума, само че от тях ще се изисква да извърнат „ най-голямо внимание “ на всевъзможни мнения или мнения на Комисията или други членове на Европейски Съюз.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР