Европейската комисия се ангажира да подкрепи усилията към своите държави

...
Европейската комисия се ангажира да подкрепи усилията към своите държави
Коментари Харесай

ЕК стартира пилотен проект с България за превенция на незаконната миграция

Европейската комисия се ангажира да поддържа напъните към своите страни членки при адресирането на провокациите, свързани с миграцията по резистентен метод. Ефективното гранично ръководство, бързите процедури по леговище и връщане са от значително значение за една добре функционираща миграционна система.

За да адресира актуалните миграционни провокации, писмото на ръководителя на Европейската комисия от 26 януари и Европейския съвет от 9 февруари приканиха за осъществяването на основни оперативни ограничения в региона на граничната защита, убежището и връщането. Една от целевите оперативни ограничения планува основаването на пилотни планове в заинтригувани държаи членки за бързи процедури по леговище и връщане.

Европейската комисия започва през днешния ден пилотен план с България за предварителна защита на противозаконната миграция, усилване на граничното ръководство и ръководството на миграцията. Пилотният план планува използване от страна на България на целеви принадлежности и практики в региона на ускорените процедури по леговище и ефикасни връщания. Пилотният план е резултат от тясното съдействие с българските управляващи.

“Днес мога да разглася, че стартираме, взаимно с България, втори пилотен план за възстановяване на ръководството на миграцията.Той ще бъде обвързван с бързи процедури по леговище, по-ефективни връщания и засилена гранична защита. Това е друга оперативна мярка, която ще бъде показана преди Европейския съвет.Благодарност на българските управляващи за техния скъп принос към общите ни старания. Той е удостоверение за европейската ангажираност за съмвестно ръководство на миграцията”, уточни комисар Йохансон.

“Щастлив съм, че през днешния ден, дружно с ЕК, стартираме осъществяването на пилотния план. Разглеждаме го като опция да обединим старания и отговорим по съгласуван метод на съществуващите миграционни провокации. Проектът планува комплекс от целенасочени принадлежности за ускорени процедури в региона на убежището и връщането, които сме уверени, че един път изпълнени, ще допринесат за повишение на сигурността в Европейския съюз и неговите страни членки. Проектът надгражда положителните практики и опит на България, включително отличното съдействие със прилежащите й страни и с европейските организации, показани в България “, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев.

Проектът стъпва на прилаганото европейско и национално законодателство. Той ще се извършва със мощната оперативна и техническа поддръжка на Комисията и основните организации на Европейски Съюз в региона на вътрешните работи (ЕАУ, Европол и Фронтекс).

В допълнение, укрепването на външните граници със засилени ограничения за наблюдаване, които следва да бъдат приложени на българо-турската граница, е основен приоритет. Комисията и България завършват оценка на потребностите и Комисията ще даде финансова поддръжка на България за подсилване на граничното ръководство на външната й граница с Турция.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР