Европейската комисия създаване на цифрово зелено удостоверение за улесняване на

...
Европейската комисия създаване на цифрово зелено удостоверение за улесняване на
Коментари Харесай

Ваксинационен сертификат за пътуване в ЕС - ето как ЕК предлага да стане

Европейската комисия основаване на цифрово зелено уверение за улеснение на безвредното свободно придвижване на жителите в границите на Европейски Съюз по време на пандемията от COVID-19 (ваксинационен сертификат). Сертификатът ще съставлява доказателство, че даден човек е бил имунизиран против COVID-19, че с негативен резултат от приет тест за диагностициране на ковид или е преболедувал COVID-19.
Сертификатът ще бъде разполагаем гратис в електронен формат или на книжен притежател. Ще включва QR код за гарантиране на сигурността и достоверността на удостоверението. Европейска комисия ще сътвори портал и ще спомага на страните членки да разработят програмен продукт, който органите могат да употребяват за инспекция на всички удостоверения на всички места в Европейски Съюз. Личните данни на притежателите на уверение не минават през портала, и не се резервират от проверяващата страна членка. Удостоверенията ще бъдат налични гратис и на формалния език или езици на издаващата страна членка и на британски език.
 Препятствия пред въвеждането на имунизационния паспорт Препятствия пред въвеждането на имунизационния паспорт
В Израел към този момент има „ зелен паспорт ”. Европейският съюз към момента разисква дигитален документ за имунизиране. Председателят на Евр...
Държавите членки не престават да носят отговорност за решаването кои ограничавания, свързани с публичното здраве, могат да бъдат анулирани за пътуващите, само че ще би трябвало да ползват тази анулация по същия метод за пасажерите, притежаващи цифрово зелено уверение.
Зеленият цифров документ ще обгръща три типа удостоверения — удостоверения за имунизация, удостоверения за изработен тест (NAAT/RT-PCR тест или антигенен тест т.е. бърз тест за антигени), и удостоверения за лицата, преболедували COVID-19. Специално за имунизацията, съгласно Politico, в проектопредложението на Брюксел е било планувано държавите-членки сами да вземат решение дали да признават пътуващ за имунизиран с друга от утвърдените в Европейски Съюз ваксини против ковид. На общоевропейско равнище, ще се съблюдава правилото за имунизиран да се смята единствено този, който е имунизиран с утвърдена в Европейски Съюз ваксина, само че обособените страни могат да вършат изключения.
Удостоверенията се издават в електронен формат или на книжен притежател. И при двете версии ще е налице QR код, който ще съдържа нужната основна информация, както и дигитален автограф, гарантиращ достоверността на удостоверението.
" Цифровото зелено уверение няма да бъде авансово изискване за свободно придвижване и няма да води до дискриминиране по никакъв метод ", увери комисарят по въпросите на правораздаването Дидие Рейндерс.
Само основна информация и предпазени персонални данни
 СЗО срещу ваксионационен паспорт, даващ привилегии СЗО срещу ваксионационен паспорт, даващ привилегии
Световната здравна организация не предлага въвеждането на специфични паспорти за имунизация, които биха дали каквито и да е прочие..
Удостоверенията ще включват стеснен набор от информация като име, дата на раждане, дата на издаване, съответстваща информация за ваксината/теста/преболедуването и неповторим идентификатор на удостоверението. Тези данни могат да бъдат тествани единствено с цел да се удостовери или ревизира достоверността и валидността на удостоверенията.
Цифровите зелени удостоверения ще бъде годни във всички страни — членки на Европейски Съюз, както и отворени за потребление за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Цифровото зелено уверение следва да се издава на жители на Европейски Съюз и на членове на техните фамилии без значение националността им. То следва да се издава и на жители на страни отвън Европейски Съюз, които обитават в Европейски Съюз и на гости, които имат право да пътуват до други страни членки.
Системата за " цифрово зелено уверение " е краткотрайна мярка. Тя ще бъде прекъсната откакто Световната здравна организация (СЗО) разгласи края на изключителната обстановка в региона на публичното здраве, обвързвана с COVID-19.
Следващи стъпки
За да бъде подготвена системата преди лятото, предлагането би трябвало да бъде признато бързо от Европейския парламент и от Европейския съвет.
 Испания може да стартира да употребява имунизационни паспорти през май Испания може да стартира да употребява имунизационни паспорти през май
Испанският министър на туризма Рейес Марото съобщи в сряда, че страната може да стартира да употребява имунизационни паспорти през май, ког...
Успоредно с това страните членки би трябвало да изпълнят рамката за доверие и техническите стандарти, контрактувани в границите на мрежата за електронно опазване на здравето, да подсигуряват навременното използване на цифровото зелено уверение, тяхната оперативна съгласуемост и цялостното сходство със законодателството за отбрана на персоналните данни. Целта е техническата работа и предлагането да приключат през идващите месеци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР