Европейската комисия съживява плановете за задължителни квоти за жени в

...
Европейската комисия съживява плановете за задължителни квоти за жени в
Коментари Харесай

ЕС съживява плановете за задължителни квоти за жени на върха в компаниите

Европейската комисия съживява проектите за наложителни квоти за дами в управителните препоръки на фирмите на фона на бавния прогрес към полово тъждество измежду топ мениджърите, написа " Гардиън ".

Еврокомисарят по въпросите за равенството Хелена Дали съобщи пред публицисти, че квотите " могат да бъдат доста грозна дума ", само че също са " нужното зло, в смисъл, че ние би трябвало да използваме квоти, тъй като другояче ще чакаме още 100 година нещата да се трансформират от единствено себе си ".

Според проектодиректива от 2012 година европейските компании ще бъдат глобявани, в случай че не подсигуряват, че минимум 40% от местата на самостоятелните шефове в борда са заети от дами. Но предлагането беше отхвърлено от страни от Централна и Северна Европа, в това число и от Англия.

Комисията обаче през днешния ден разгласи, че изважда на дневен ред проектодирективата като част от петгодишна тактика за полово тъждество. Планът също предлага хармонизиране на европейското законодателство за битка с насилието над дами, както и ограничения за битка със половото посягане и генеталното осакатяване.

Европейската комисия твърди, че неналичието на полово тъждество е най-тревожна в политиката и бизнеса. В Европейския парламент влязоха рекорден брой дами, само че мъжете са 61% от депутатите.

В Европейски Съюз дамите съставляват ¼ от самостоятелните шефове (26,4%), само че от 2015 година има закъснение нарастването на %, демонстрира изследване на Комисията от 2019 година Още по-рядко има дами на топ позиции: единствено 7,5% са ръководители на управителни препоръки и 7,7% са изпълнителни шефове.

В Малта, Гърция и Естония дамите съставляват по-малко от един на 10 самостоятелни шефове.

Представители на Европейски Съюз акцентират опита на страни, които са въвели наложителни квоти. В страни като Франция, Германия, Италия и Белгия има бързо нарастване на представителството на дамите в управителните препоръки на компании. Франция е единствената страна с дял повече от 40%. Италия е втора с 36%, следвана от Швеция и Финландия.

В Европейски Съюз дамите печелят с 16% по-малко от мъжете на час, като най-голямата бездна е в Чехия, Естония, Германия и някогашната членка Англия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР