Европейската комисия разглежда предложения, свързани с отмяна на лятното часово

...
Европейската комисия разглежда предложения, свързани с отмяна на лятното часово
Коментари Харесай

ЕК обмисля предложения за отмяна на лятното часово време

Европейската комисия преглежда оферти, свързани с анулация на лятното часово време. Евродепутати от разнообразни политически партии обмислят приемането на резолюция за анулацията му, която да бъде гласувана на сесията през декември. Темата обаче е в дневния ред на евроинституциите от години - всякога, когато местим стрелките на часовника. Докъде стигна дебатът за зимното и лятното часово време, споделя Десислава Апостолова.

Петролната рецесия през 1973 година води до серия от ограничения за икономисване на електрическа енергия в европейските страни. Една от тях е лятното часове време. Първи го вкарват Испания и Албания през 1974 година, а България се причислява през 1979 година. През 2000 Европейският съюз приема инструкция за лятното часово време, която координира промяната на часовника поради отражението ѝ върху значими браншове като превоза и енергетиката.

Дебатите за анулацията на лятното часово време през последните години не отминаха и евроинституциите. В Комисията преглеждат разнообразни оферти. Едно от тях идва от Финландия. Парламентът на страната счита, че смяната на времето води до заболявания, отмалялост и недоспиване, което се отразява на успеваемостта на работното място.
Мина Андреева - представител на Европейската комисия: Има спор за това дали да променим тези правила, комисията прави оценка на предложенията, свързани с отпадането на лятното часове време и ще ви информиране, когато имаме изводи.
В Европарламента към 70 депутати също готвят резолюцията за анулация на лятното време. Според тях учениците мъчно се концентрират при преместването на часовниците, а постоянно се стига и до трудови злополуки. Първоначалната концепция да се пести електрическа енергия в действителност към този момент не работи, считат те. Ако въпреки всичко Народното събрание одобри такава резолюцията, Комисията ще би трябвало да направи предложение на страните членки. Едва когато всички те го одобрят, може да се стигне до отпадане на лятното часово време.

Процедурата обаче сигурно ще отнеме най-малко няколко години. Русия и Турция към този момент анулираха лятното време. Същото изиска и полска парламентарна комисия, въпреки че Полша като част от Европейския съюз няма право независимо да подхваща такава стъпка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР