Европейската комисия публикува проект, с който се модернизират правилата за

...
Европейската комисия публикува проект, с който се модернизират правилата за
Коментари Харесай

Големи промени за поръчките в онлайн магазини

Европейската комисия разгласява план, с който се модернизират разпоредбите за различно решение на разногласия (АРС) в Европейски Съюз. Тази самодейност е резултат от незадоволителните резултати, които се разкриха от показателя на потребителите за 2023 година, пишат от Pariteni.bg.

Така да вземем за пример, 1/4 от потребителите са имали забележителен потребителски проблем, само че 1/3 от тях даже не са подали недоволство заради аргументи, свързани с времето, разноските и ниското доверие, показват от Асоциация Активни консуматори.

Ключовите точки на новия проект за справяне с тези проблеми са:
 

1. Законодателно предложение за изменение на Директивата за АРС, в което планува:

 

Разширяване на обсега на АРС - към този момент няма да е належащо разногласието да произтича от подписан контракт сред страните. Това ще разреши да се обхване цялото законодателство на Европейски Съюз за отбрана на потребителите, включително преддоговорни въпроси, изключително свързани с онлайн средата, например подвеждаща реклама и излъган дизайн, достъп до услуги и безпричинно геоблокиране. Освен това има за цел да стартира улеснение на процедури против търговци отвън Европейски Съюз (въпреки че и те ще би трябвало да се причислят непринудено към схемата).

Осигуряване на спомагателни препоръки за потребителите при достъпа и по време на процеса на АРС - да бъдат предоставени от избрани органи, например Мрежа от европейски потребителски центрове. Това може да включва превод, пояснение на правата на потребителите, процедури за AРС и така нататък

Премахване на някои от тежестите за търговците, с цел да се насърчи приемането им на присъединяване в АРС - да вземем за пример понижаване на отговорностите за информация за търговците. Освен това структурите за АРС ще питат търговците дали имат намерение да вземат участие в АРС, когато консуматор повдигне тъжба, на която търговците ще би трябвало да отговорят след 20 дни. Това има за цел да подтикне търговците да (пре)осмислят своето присъединяване в ADR.

Премахване на някои от тежестите и разноските за структурите за АРС – да вземем за пример понижаване на техните отговорности за докладване (от всяка година на всеки 2 години и условие за по-съкратен доклад); улеснение на групирането на случаи с сходни детайли (макар и единствено със единодушието на съответните потребители).

Подобряване на прозрачността – да вземем за пример, когато разногласието се позволява посредством автоматизирани средства, страните могат да изискат обзор от физическо лице.

За страдание, въпреки предлагането да съдържа потребни детайли, то не дава очаквания за решение на главния проблем – по какъв начин да бъдат накарани търговците да вземат участие в процедури за решение на разногласия. Понастоящем присъединяване им е непринудено, а решенията на органите не могат да бъдат обвързващи (припомняме, че България забрани арбитражните процедури, по които едната страна е потребител), разясняват от Активни консуматори. Според тях резултатът ще бъде вместо хиляди (както в доста държави) у нас решените случаи на разногласия ще са единици.

2. Нов правилник, отменящ настоящия правилник за онлайн решение на разногласия /ОРС/, с който се отстранява европейската платформа – понастоящем платформата за ОРС подкрепя решаването на към 200 случая годишно в Европейски Съюз, което Комисията възприема като неоправдаващо разноските за поддържане на тази платформа и разноските за бизнеса за съблюдаване на отговорностите по Регламента за ΟРС. Планът е платформата за ОРС да бъде сменена с " комфортни за потребителя цифрови принадлежности “, подпомагащи потребителите при избора на алтернатива за правна отбрана.

3. Препоръка C(2023) 7019 на Европейската комисия по отношение на условията за качество на процедурите за разрешаване на разногласия, предлагани от онлайн платформите и комерсиалните асоциации на съюза. Тя е ориентирана към онлайн платформите, от които се чака да приведат своите системи за разрешаване на разногласия в сходство с европейските правила за АРС, изключително успеваемост, правдивост, самостоятелност, експертен опит, безпристрастност и бистрота, пишат от Pariteni.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР