Европейската комисия публикува открита обществена консултация относно предстоящия Европейски законодателен

...
Европейската комисия публикува открита обществена консултация относно предстоящия Европейски законодателен
Коментари Харесай

ЕС обмисля нов закон, който ще гарантира свободата на медиит...

Европейската комисия разгласява открита социална консултация по отношение на идния Европейски законодателен акт за свободата на медиите – знаменателна самодейност, оповестена от ръководителя Фон дер Лайен в нейната тирада за положението на Съюза през 2021 година за опазване на плурализма и независимостта на медиите на вътрешния пазар на Европейски Съюз. Тази консултация следва поканата за показване на отзиви, оповестена на 21 декември 2021 година, в която се обрисуват главните цели на самодейността, вероятните разновидности и въздействия.

Целта на консултацията е да се съберат отзиви по най-важните въпроси, засягащи действието на вътрешния медиен пазар, в това число другите типове интервенция в медиите, както и икономическите трендове. Консултацията обгръща три съществени сфери, отнасящи се до медийните пазари: първата е съсредоточена върху прозрачността и независимостта (напр. надзор върху покупко-продажбите на медийния пазар, бистрота на собствеността върху медиите и премерване на аудиторията), втората – върху изискванията за положителното им действие (напр. показване на обществеността на голям брой гледни точки, медийни нововъведения на пазара на ЕС), а третата – върху справедливото систематизиране на държавните запаси (напр. самостоятелност на публичните медии, бистрота и заслужено систематизиране на държавната реклама). Също по този начин чакаме противоположна информация по отношение на главните разновидности за ръководство на акта, които биха могли да се основават на постигнатото от Групата на европейските регулатори за аудио-визуални медийни услуги (ERGA).

Очаква се предлагането да бъде показано от Комисията през третото тримесечие на 2022 година Целта на откритата социална консултация е да се съберат отзиви, доказателства и данни от жителите, и по-специално публицистите, медиите (както частните, по този начин и обществените), университетските среди, гражданското общество, обществените органи, предприятията и всички заинтригувани страни, с цел да се помогне на Комисията да формулира тези нови правила.

Информацията може да бъде предоставена до 21 март 2022 година на портала „ ".

Повече информация ще намерите в документа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР