Европейската комисия публикува днес най-новия си доклад относно стъпките, предприети

...
Европейската комисия публикува днес най-новия си доклад относно стъпките, предприети
Коментари Харесай

Евромониторингът остава и през 2018 г. България не се е справила с организираната престъпност

Европейската комисия разгласява през днешния ден най-новия си отчет по отношение на стъпките, подхванати от България в осъществяване на уговорките си във връзка с правосъдната промяна и битката с корупцията в границите на механизма за съдействие и инспекция (МСП), основан при присъединението на страната към Европейския съюз през 2007 година
В днешния отчет се преглежда съответно постигнатият прогрес по осъществяване на 17-те рекомендации, отправени от Комисията в отчета по МСП от януари 2017 година Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс съобщи: „ Налице е прогрес в доста области, само че е нужна още работа. България е изпълнила или е постигнала прогрес по няколко от нашите рекомендации, само че към момента не по всички. Разчитам на държавното управление на Република България да извърши всички планувани промени и да избегне забавяния, с цел да се реализира прогрес към задачата да се постави завършек на МСП в границите на мандата на тази Комисия. “
В последния отчет на Комисията от януари 2017 година беше изработен обзор на цялостния прогрес през последните 10 години и бяха набелязани 17 съответни рекомендации, които да оказват помощ на България да реализира прогрес по осъществяването на всички индикатори по МСП.
В днешния отчет се отбелязва, че е реализиран забележителен прогрес по тези рекомендации. Макар политическата неустановеност да докара до някои забавения в осъществяването на промените при започване на годината, процесът на промените се форсира от месец май насам. Предстои обаче да се видят окончателните резултати в области, изискващи законодателни промени и дейности от страна на държавното управление, като да вземем за пример битката с корупцията.
През тази година бяха осъществени значими промени и в правосъдната система, по-специално избирането на нов състав на Висшия правосъден съвет. Въздействието от тази стъпкаследва да стартира да се демонстрира през идната година. Въпреки че Комисията към момента не може да заключи, че индикаторите са изпълнени в приемлива степен, тя остава на мнение, че при непрекъснати политически насоки и решителност за реализиране на прогрес в промяната България следва да може да извърши оставащите рекомендации и затова да отговори приемливо на индикаторите по МСП в близко бъдеще. Комисията ще оцени напредъка още веднъж към края на 2018 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР