Европейската комисия прие нови правила за обучението на шофьорите. От

...
Европейската комисия прие нови правила за обучението на шофьорите. От
Коментари Харесай

Приеха нови правила за шофьорите, кое е най-важното

Европейската комисия одобри нови правила за образованието на водачите. От идната година ще има промени при възрастта за приемане на свидетелството. Предвижда се и опция посредством изпит за приемане на шофьорска брошура за МПС с ръчни скорости, в случай че преди този момент сте изкарали такова за автоматизиран автомобил.

Шофьорите в България, които са се обучавали и по-късно изкарали изпита си на автомобил с автоматизирани скорости, нямат право да ръководят подобен с ръчни. От следващата година те ще имат тази опция, само че против спомагателни 7 часа кормуване и още един изпит.

" Когато един път си се научил да не си използваш левия крайник по никакъв метод в шофирането и внезапно сметнеш за нужно, че би трябвало да почнеш да го използваш този крайник. Ти не знаеш нито къде да задържиш този съединител, нито по какъв начин да го отпуснеш. С тия седем часа просто е за на никое място подобен кандидат-водач ", разяснява пред Българска национална телевизия автоинструкторът Георги Бързаков.

С новите правила, шофьорска брошура към този момент може да се получи още на 17 години, стига курсантът да е взел теоретичния си изпит и да кара с компаньон, който също би трябвало да дава отговор на избрани условия.

" С изискването да няма нарушавания, тук идва моментът за контрола. Ако този човек е взел брошура и би трябвало да има най-малко пет години стаж, в случай че няма нарушавания, тук идва още веднъж ролята на контролните органи, дали те навреме съумяват да открият нарушаванията и да наложат наказванията и да ги връчат, с цел да се изтърпи съответното наказване ", изясни Георги Гълъбов – специалист в Института по пътна сигурност.

Няма да има инспекция на уменията на водачите навършили 70-годишна възраст. Всяка страна обаче има право сама да реши дали да вкара такова условие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР