Категории: 46 Източници: 56

Европейската комисия прие днес забрана за употребата на титанов диоксид, ...

Европейската комисия прие днес забрана за употребата на титанов диоксид,

ЕС забранява титановия диоксид в храните


Европейската комисия одобри през днешния ден възбрана за използването на титанов диоксид, прочут със съкращението E171, като добавка в храните, заяви представителството на Европейска комисия в София.

Забраната ще влезе в действие след шестмесечен временен срок. Това значи, че от това лято тази добавка към този момент не следва да се прибави към питателните артикули.

" Безопасността на храната, която употребяват нашите жители, и тяхното здраве не подлежат на договаряния ", съобщи комисарят по опазването на здравето Стела Кириакиду. " С днешната възбрана отстраняваме хранителна добавка, която към този момент не се смята за безвредна. "

Титановият диоксид се употребява, с цел да се придаде бял цвят на доста храни - от тестени и сладкарски произведения и крема сирена до супи, сосове, салатен дресинг и хранителни добавки.

Европейска комисия показа предходната есен предлагането си за възбрана на титановия диоксид и то бе единомислещо подкрепено от страните членки на Европейски Съюз.

Забраната се основава на научно мнение на Европейския орган за сигурност на храните, който стигна до заключението, че E171 не може да се смята за безвреден, когато се употребява като добавка в храните.

Източник: btvnovinite.bg