Европейската комисия прекратява първото си задълбочено разследване съгласно Регламента за

...
Европейската комисия прекратява първото си задълбочено разследване съгласно Регламента за
Коментари Харесай

ЕК прекрати разследване срещу България за закупуване на китайски влакове

Европейската комисия приключва първото си задълбочено следствие според Регламента за задграничните дотации (РЧС).

То бе стартирано против България по отношение на държавна поръчка, предоставена от Министерството на превоза и известията в София. Става дума за закупуването на 20 електрически влака вид push-pull, създадени от китайската държавна компания CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd.

Тръжната процедура за възлагане на поръчката включваше и 15-годишна поддръжка.

Прогнозната стойност на контракта е към 1,2 милиарда лв. (610 милиона евро).

Съгласно РЧС сдруженията са задължени да уведомяват за своите тръжни процедури за възлагане на публични поръчки в Европейски Съюз, когато прогнозната стойност на поръчката надвишава 250 милиона евро и когато на сдружението са били предоставени минимум 4 милиона евро задгранична финансова помощ от най-малко една трета страна през трите години преди уведомяването.

За почналото следствие бе обявено на 16 февруари. Тогава Европейска комисия реши, че са налице задоволително признаци, че на това сдружение е била предоставена задгранична дотация, нарушаваща действието на вътрешния пазар. Подобна оферта би могла да докара до това други сдружения, участващи в процедурата за възлагане на социална поръчка, евентуално да изгубят благоприятни условия за продажба.

Сега следствието се приключва заради отдръпването на китайската компания от поръчката.

CRRC Corporation Limited, известно като CRRC, е китайски държавен производител на преносим състав. По отношение на приходите компанията е номер 1 в света в своята сфера. Тя създава локомотиви и вагони, употребявани от железопътни оператори, както и подлинии, трамваи и други железопътни возила.

„ Само за няколко седмици първото ни следствие според Регламента за задграничните дотации към този момент даде резултати, - разяснява еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон. - Нашият обединен пазар е отворен за предприятия, които са в действителност конкурентоспособни и са обективни. Ще продължим да подхващаме всички нужни ограничения за опазване на икономическата сигурност и конкурентоспособността на Европа “, добави той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР