Европейската комисия представя днес своя принос към неформалното обсъждане, което

...
Европейската комисия представя днес своя принос към неформалното обсъждане, което
Коментари Харесай

Обновена програма за научни изследвания и иновации: инвестиции в бъдещето на Европа


Европейската комисия показва през днешния ден своя принос към неофициалното разискване, което ще се организира сред държавните и държавните ръководители в София на 16 май 2018 година по отношение на научните проучвания и нововъведенията, както и нужните стъпки за обезпечаване на конкурентоспособността на Европа в международен мащаб.

Инвестициите в научни проучвания и нововъведения са вложения в бъдещето на Европа. Те ни оказват помощ да сме конкурентоспособни на международно ниво и да запазим нашия неповторим обществен модел. Те усъвършенстват всекидневието на милиони хора в Европа и по света и способстват за разрешаването на някои от най-големите провокации пред обществата и поколенията. В обновената европейска стратегия за научни проучвания и нововъведения са показани редица съответни дейности за задълбочаване на европейския иновационен потенциал и обезпечаване на дълготраен разцвет.

Комисията приветства решението на ръководителя на Европейския съвет да насрочи обсъждане измежду ръководителите по въпросите на научните проучвания и нововъведенията и ги приканва да обсъдят и да дадат стратегическа ориентировка на препоръчаните от нея дейности, включително като:

подсигуряват, че нормативната уредба и финансирането спомагат за нововъведенията:

- препоръчаните ограничения включват предпочитано транспониране на Директивата по отношение на рамки за превантивно преструктуриране, даване на втори късмет и ограничения за повишение на успеваемостта на процедурите за преструктуриране, неплатежоспособност и опрощаване на задължения; възлагане от страна на обществените органи на повече публични поръчки за реформаторски артикули и услуги, като се прилагайт насоките, оповестени през днешния ден от Комисията;

- бързо приемане на идващия бюджет за интервала 2021—2027 година, в който са заложени 100 милиарда евро за стратегии за проучвания и образование по „ Хоризонт Европа “ и Евратом, както и за други съществени стратегии за финансиране, които ще дадат забележителен тласък за иновации;

- въвеждане на самодейността VentureEU за поощряване на частните вложения и рисковия капитал;

- в допълнение опростяване на разпоредбите на Европейски Съюз за държавните помощи, за
да се улесни общественото финансиране на новаторски планове, в това число съчетание на средства на Европейски Съюз и национални средства.

станат водач в нововъведенията, създаващи пазари: Комисията предлага да се сътвори

- Европейски съвет по нововъведенията, който да предлага изцяло обслужване за революционни технологии с висок капацитет и новаторски сдружения с капацитет за разгръщане.

- Европейският съвет по нововъведенията ще започва работата си с 2,7 милиарда евро в пилотната фаза през 2018—2020 година, като задачата му е да открие и поддържа бързо разрастващи се, високорискови нововъведения с огромен капацитет да основат напълно нови пазари.

започват общоевропейски задачи за научни проучвания и нововъведения , поставящи си смели, амбициозни цели и създаващи огромна европейска добавена стойност в области, които ще бъдат избрани дружно от страните членки, бизнеса и жителите. Такива задачи може да бъдат битката против рака, чистият превоз или океаните без пластмасови боклуци. Те ще предизвикват вложенията и присъединяване в разнообразни браншове и научни дисциплини, с цел да се преборим дружно с другите провокации. Мисиите би трябвало да допринесат и в същото време да употребяват общите достижения на научноизследователските и иновационните тактики на национално, районно и локално ниво.

Макар че в Европа живеят едвам 7 % от международното население, тук се реализират 20 % от международните вложения в научноизследователската и развойната активност, както и една трета от всички висококачествени научни изявления. Освен това Европа е международен водач в промишлени браншове като фармацевтиката, химическата индустрия, машиностроенето и модата.

Европа се оправя относително добре с прибавянето или запазването на цената на съществуващите артикули, услуги и процеси, известни като постепенни нововъведения. Това се вижда в разнообразни браншове, като галактическата, аеронавигационната и фармацевтичната индустрия, електрониката, възобновимите енергийни източници, промишлените браншове на биологична основа и усъвършенстваните технологии за произвеждане. Отбелязахме прогрес и в поддръжката за нововъведенията чрез основните базови технологии, като роботиката, фотониката и биотехнологиите. Тези технологии могат да бъдат употребявани и прилагани в доста браншове и са от решаващо значение за превъзмогване на главните провокации пред обществото.

Европа обаче изостава в доста области. Дружествата от Европейски Съюз изразходват за нововъведения по-малко средства, в сравнение с техните съперници (1,3 % от Брутният вътрешен продукт спрямо 1,6 % в Китай, 2 % в Съединени американски щати, 2,6 % в Япония и 3,3 % в Южна Корея). В Европа рисковият капитал продължава да е едва развъртян. През 2016 година вложенията в рисков капитал в Европейски Съюз възлизат на към 6,5 милиарда евро, до момента в който в Съединени американски щати тази стойност е 39,4 милиарда евро, а и фондовете за рисков капитал в Европа са прекомерно дребни — приблизително 56 милиона евро в съпоставяне със 156 милиона евро в Съединени американски щати. В резултат на това тези сдружения изместват активността си в икономическа среда, в която имат по-добри шансове да порастват бързо.

В Европейски Съюз има единствено 26 от така наречен „ започващи предприятия еднорози “ (стартиращи предприятия на стойност над 1 милиард долара) — за разлика от Съединени американски щати и Китай, където предприятията от този вид са надлежно 109 и 59. Публичните вложения в Европейски Съюз изостават от задачата от 3 % от Брутният вътрешен продукт, а интензитетът на научните проучвания и развойната активност е към момента неравномерно разпределен сред районите на Европейски Съюз, като вложенията и научните проучвания са съсредоточени главно в Западна Европа. Освен това 40 % от работната мощ в Европа не има нужните цифрови умения.

Технологичните нововъведения, цифровизацията и международните мегатенденции, като изкуственият разсъдък и кръговата стопанска система, оферират големи благоприятни условия, само че основат и нови провокации. Световната конкуренция се ускорява и заплашва водещата позиция на Европа в основни промишлени браншове. Европа би трябвало да ускори иновационните качества, с цел да резервира и усъвършенства европейския метод на живот.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР