Европейската комисия представи редица нови правила за гарантиране на независимостта

...
Европейската комисия представи редица нови правила за гарантиране на независимостта
Коментари Харесай

Акт за медийна свобода: ЕК представи правила срещу държавна намеса в медиите

Европейската комисия показа редица нови правила за гарантиране на независимостта на медиите в Европа след възходящите опасения от държавна интервенция в източните страни от Европейски Съюз като Унгария и Полша.

Европейският акт за свободата на медиите ще обезпечи общи защитни ограничения, с цел да се подсигурява, че нашите медии ще работят без никаква интервенция, без значение дали тя е частна или държавна ", съобщи в изказване еврокомисарят Тиери Бретон.

Новият набор от правила ще бъде в отбрана на плурализма и независимостта на медиите в Европейски Съюз, се споделя на формалният уебсайт на Европейска комисия.

Предложеният правилник включва, наред с другото, защитни ограничения против политическа интервенция в публицистичните решения и против надзора. В него се слага акцент върху независимостта и постоянното финансиране на публичните медии, както и върху прозрачността на собствеността на медиите и на разпределението на държавната реклама. В него се дефинират и ограничения за отбрана на независимостта на редакторите и за откриване на спорове на ползи. Накрая, актът ще прегледа въпроса за медийните концентрации и ще сътвори нов самостоятелен Европейски съвет за медийни услуги, формиран от националните медийни органи. Комисията одобри и спомагателна рекомендация за поощряване на вътрешните гаранции за публицистична самостоятелност.

Заместник-председателят на Комисията, отговарящ за полезностите и прозрачността, Вера Йоурова, съобщи: " През последните години станахме очевидци на разнообразни форми на напън върху медиите. Крайно време е да действаме. Трябва да установим ясни правила: никой публицист не трябва да бъде шпиониран поради работата си; никоя социална медия не трябва да бъде превръщана в агитационен канал. Именно това предлагаме през днешния ден за първи път в историята: общи гаранции за отбрана на свободата на медиите и плурализма в Европейски Съюз ".

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, добави: " Европейски Съюз е най-големият либерален обединен пазар в света. Медийните компании играят жизненоважна роля, само че се сблъскват с намаляващи доходи, закани за медийната независимост и плурализма, появяването на доста огромни онлайн платформи и голям брой разнообразни национални правила. Европейският акт за свободата на медиите дава общи гаранции на ниво Европейски Съюз, с цел да се подсигурява, че нашите медии ще работят без никаква интервенция, без значение дали е частна или обществена. Новият европейски контролен орган ще предизвиква ефикасното използване на тези нови правила за независимост на медиите и ще ревизира концентрациите на медиите, тъй че те да не попречват плурализма. "

Европейският акт за свободата на медиите ще подсигурява, че медиите - обществени и частни - могат да работят по-лесно през границите на вътрешния пазар на Европейски Съюз, без непотребен напън и като се регистрира цифровата промяна на медийното пространство.

Защита на публицистичната самостоятелност - регламентът ще изисква от държавите-членки да зачитат ефикасната публицистична независимост на доставчиците на медийни услуги и да подобрят отбраната на журналистическите източници. Освен това доставчиците на медийни услуги ще би трябвало да обезпечат бистрота на собствеността посредством обществено обявяване на такава информация и да подхващат ограничения с оглед гарантиране на независимостта на обособените публицистични решения.

Забрана за потребление на шпионски програмен продукт против медиите - Законът за свободата на медиите включва мощни гаранции против потреблението на шпионски програмен продукт против медиите, публицистите и техните фамилии.

Независими публични медии - там, където съществуват публични медии, обезпеченото им финансиране би трябвало да бъде съответно и устойчиво, с цел да се подсигурява публицистичната самостоятелност. Ръководителят и управителният съвет на публичните медии ще би трябвало да бъдат назначавани по транспарантен, открит и недискриминационен метод. Доставчиците на публични медии би трябвало да дават самостоятелност на информацията и мненията по неутрален метод, в сходство с задачата си за социална услуга.

Тестове за медиен плурализъм - Актът за свободата на медиите изисква от държавите- членки да оценят въздействието на концентрацията на медийния пазар върху медийния плурализъм и публицистичната самостоятелност. Той също по този начин изисква всяка законодателна, регулаторна или административна мярка, подхваната от държава- членка, която би могла да засегне медиите, да бъде съответно обоснована и пропорционална.

Прозрачна държавна реклама - Законът за свободата на медиите ще вкара нови условия за разпределянето на държавната реклама за медиите, тъй че то да бъде транспарантно и недискриминационно. Законът също по този начин ще увеличи прозрачността и обективността на системите за премерване на аудиторията, които оказват въздействие върху приходите от реклама в медиите, изключително онлайн.

Защита на медийното наличие онлайн - въз основа на Закона за цифровите услуги, Законът за свободата на медиите включва гаранции против голословно унищожаване на медийно наличие, основано в сходство с професионалните стандарти. В случаи, които не са свързани със систематични опасности като дезинформация, доста огромните онлайн платформи, които имат намерение да смъкват несъмнено законно медийно наличие, за което се смята, че опонира на политиките на платформата, ще би трябвало да осведомят доставчиците на медийни услуги за аргументите, преди този момент събаряне да влезе в действие. Всички тъжби, подадени от доставчиците на медийни услуги, ще би трябвало да бъдат обсъждани предпочитано от тези платформи.

Ново право на потребителите да персонализират медийното си предложение - Законът за свободата на медиите ще вкара право на персонализиране на медийното предложение на устройства и интерфейси, като да вземем за пример свързани тв приемници, което ще разреши на потребителите да трансформират настройките по дифолт, с цел да отразят личните си желания.

Препоръката дава набор от доброволни ограничения, които медийните компании да обмислят, като да вземем за пример изискванията за без значение основаване на публицистично наличие, през предоставяне на опция на публицистите да вземат участие в основни за действието на медиите решения, до тактики за обезпечаване на дълготрайна непоклатимост на производството на новинарско наличие.

Европейски страж на свободата на медиите

Комисията предлага да се сътвори нов самостоятелен Европейски съвет за медийни услуги, формиран от националните медийни органи. Съветът ще предизвиква ефикасното и поредно използване на медийната правна рамка на Европейски Съюз, по-специално като подкрепя Комисията при правенето на насоки по въпросите на медийното контролиране. Освен това той ще може да дава мнения по национални ограничения и решения, засягащи медийните пазари и концентрациите на медийния пазар.

Съветът ще координира и националните регулаторни ограничения във връзка с медиите отвън Европейски Съюз, които съставляват риск за публичната сигурност, с цел да подсигурява, че тези медии не заобикалят използваните правила в Европейски Съюз. Съветът ще провежда и структуриран разговор сред доста огромните онлайн платформи и медийния бранш, с цел да предизвиква достъпа до разнородни медийни оферти и да следи за спазването от страна на платформите на самодейностите за саморегулиране, като да вземем за пример Кодекса на Европейски Съюз за дезинформация.

Следващи стъпки

Сега следва Европейският парламент и държавите-членки да обсъдят предлагането на Комисията за правилник в границите на елементарната законодателна процедура. След като бъде признат, той ще бъде директно използван в целия Европейски съюз. Комисията ще насърчи полемиките, по-специално в границите на Европейския конгрес на новинарските медии, по отношение на доброволните практики на медийните компании, свързани с съпътстващата рекомендация.

„ Независимите медии са публичен пазач, основен дирек на демокрацията, както и значима и динамична част от нашата стопанска система. Те са от решаващо значение за образуването на публичната сфера, за образуването на публичното мнение и за търсенето на отговорност от ръководещите. В международен мащаб Европейският съюз остава цитадела на свободните и самостоятелни медии “, са споделя в публично известие на Европейска комисия..

Същевременно в Европейски Съюз се следят все по-тревожни трендове. Комисията следи от близко всички тези трендове посредством Доклада за върховенството на закона и други принадлежности като Монитора на медийния плурализъм. Предизвикателствата, открити в предходните отчети за върховенството на закона, доведоха до няколко начинания на Европейски Съюз, в това число рекомендация по отношение на сигурността на публицистите и ограничения за справяне със злоупотребите при правосъдни каузи против присъединяване на обществеността (SLAPP).

Европейският акт за свободата на медиите беше разгласен от ръководителя Фон дер Лайен в нейната тирада за положението на Съюза през 2021 година Той се основава на отчетите на Комисията по отношение на върховенството на закона и на преразгледаната Директива за аудиовизуалните медийни услуги, която планува съгласуване на националното законодателство за аудиовизуалните медии в целия Европейски Съюз. Законът се основава също по този начин на Закона за цифровите услуги (ЗЦУ) и Закона за цифровите пазари (ЗПЦП), както и на новия Кодекс на практиките в региона на дезинформацията. Той е част от напъните на Европейски Съюз за поощряване на демократичното присъединяване, справяне с дезинформацията и поддръжка на свободата на медиите и плурализма, както е посочено в Европейския проект за деяние за народна власт. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР