Европейската комисия представи проектобюджета на ЕС за 2012-2027 г. Германия

...
Европейската комисия представи проектобюджета на ЕС за 2012-2027 г. Германия
Коментари Харесай

Новият бюджет на ЕС - пари само за тези, които спазват правилата

Европейската комисия показа проектобюджета на Европейски Съюз за 2012-2027 година Германия ще заплаща повече, а Полша и Унгария могат да бъдат осъдени със редуциране на заплащанията. Борбата за финанси дава обещание да бъде жестока, написа Бернд Ригерт за Deutsche Welle.

Дори в спокойните времена договарянията за по този начин нареченото „ дълготрайно финансово обмисляне “ в Европейския съюз съставлява продължителна и изнурителна битка. Сега с излизането на Англия от Европейски Съюз и загубата на третия по величина длъжник в европейската каса, битката дава обещание да бъде извънредно обезверена. В това е уверен Гунтрам Волф от брюкселския изчерпателен център Bruegel.

Представеният „ дълготраен финансов проект “ за 2021-2027 година ще бъде първият за Европейски Съюз без Англия. А значи и без, най-малкото, 12 милиарда евро, които Лондон през последните години внасяше в европейския бюджет. Такива са изчисленията на комисаря на Евросъюза по бюджет Гюнтер Йотингер, които той озвучи в изявление за немската телевизия ARD. А затова Европейски Съюз в бъдеще има два пътя: да стартира да пести и да свива бюджета или да предложи на страните-членки да заплащат повече.

Два пътя пред европейския бюджет

От изявлението на Йотингер пред ARD става явно, че пътят към този момент е определен. Бюджетът на Европейски Съюз няма да се редуцира, освен това, той нищожно ще нарасне. А оставащите в Европейски Съюз страни ще би трябвало да заплащат повече. Допълнителните разноски за Германия, която със своите 35 милиарда евро годишно така и така е най-големият длъжник в бюджета на единна Европа, ще възлязат на „ 11-12 милиарда евро годишно “. От тази сума 3,5-4 милиарда евро ще заместят отпадащите английски вноски, а също по този начин за укрепването на граничния надзор в Европа, сподели Йотингер.

Останалото са нормално увеличение на разноските, провокирано от инфлацията.

Но не по всички пера разноските ще порастват през 2021-2027 година Гюнтер Йотингер възнамерява редуциране с към 5% на дотациите за земеделие и за изоставащите инфраструктурно райони. От това понижаване на дотациите най-силно ще бъдат наранени Полша, Унгария и Гърция, а също по този начин, само че в по-малка степен, Ирландия.

Представителите на тези страни към този момент заплашиха да наложат несъгласие върху плана за нов бюджет. Гунтрам Вулф от центъра Bruegel счита, че тези субсидии са мощно „ повишени “. „ По-добре е по-малко да дотираме земеделието и повече да влагаме в други планове, като опазването на околната среда “, отбелязва той.

Дългите бюджетни процедури на Европейски Съюз

Но макар другите позиции на страните, Йотингер има намерение оптимално бързо да одобри новия 7-годишния финансов проект. Настоящият бюджет на Европейски Съюз беше координиран 2 години. Сега комисарят по бюджета желае да направи това за година, т.е. преди изборите за Европейски парламент през юни 2019 година

Това ще бъде доста мъчно. Германия като цяло не възразява по отношение на увеличените заплащания в европейската каса – вероятността за това нарастване беше заложена в съдружния контракт на новото държавно управление на страната. Но Холандия, Австрия, Дания и Швеция възразяват. Останалите платци, по думите на Йотингер, схващат сложността на стоящите пред Европейски Съюз задания – такива, като казуса с бежанците, битката с тероризма, защитата – и не са срещу повишението на своите заплащания.

По-малко пари от Брюксел за Варшава и Будапеща

Отделна тематика за разногласия ще стане отпущането на европари за Варшава и Будапеща. По замисъла на Йотингер, в случай че страна от Европейски Съюз не извършва главните критерии за правова страна, да вземем за пример, правилото за самостоятелност на правосъдната система, то тя може да се лиши от заплащанията от европейската каса. Унгария и Полша към този момент одобриха това като мярка, ориентирана против тях.

Двете страни от доста години са подложени на рецензия за провежданите от тях правосъдни промени. При това коренното отличие на новия бюджет от днешната обстановка е, че за налагането на наказателни наказания ще е задоволително единствено решение на Еврокомисията.

А това значи, че битката ще се разгърне още в този момент, по време на разискванията на плана за 2021-2027 година „ Тук ще бъде доста мъчно да се реализира единение. На нас ни е обезпечено ветото на страните, които могат да бъдат лишени от заплащанията “, предвижда Гунтрам Волф.

Гюнтер Йотингер обаче не счита да отстъпва. Ние би трябвало да сме уверени, че, отпускайки пари за проучвания, инфраструктура, обществени планове, ще можем да подсигуряваме, че при положение на пораждане на различия „ самостоятелни съдии е правят оценка или взимат решение за връщането на парите “. А в случай че такива съдии няма? Отговорът на този въпрос ще бъде даден от консултациите в близкия месец в Брюксел, които дават обещание да бъдат доста оживени.

Източник: БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР