Европейската комисия представи миналия вторник своята стратегия за икономическа сигурност,

...
Европейската комисия представи миналия вторник своята стратегия за икономическа сигурност,
Коментари Харесай

Най-големият риск за Китай и Европа е невъзможността да си сътрудничат

Европейската комисия показа предишния вторник своята тактика за икономическа сигурност, фокусирана върху „ минимизиране на рисковете “, произлизащи от избрани стопански потоци в подтекста на възходящите геополитически напрежения.

Въпреки че тактиката не отделя особено Китай, се счита, че тя е ориентирана към „ противници като Китай “, защото „ Ройтерс “ заяви, че документът подчертава върху партньорство с тези страни, които споделят опасенията на Брюксел, а тактиката употребява фразата „ унищожаване на рисковете “, считано за понижаване на икономическата взаимозависимост от Пекин.

Според китайски специалисти, „ премахването на рисковете “, препоръчано от някои политици в Европейски Съюз, е изцяло излишно, защото Китай не е източник на такива. „ Икономическа сигурност “, за която се приказва в тактиката, слага бариери пред китайските вложения в Европейски Съюз и това ще навреди на ползите на европейски компании. Отношенията сред Китай и Европа би трябвало да се основават на прагматично съдействие вместо на геополитика, считат китайските специалисти.

В тактиката се споделя, че „ рисковете, показани от избрани стопански връзки, се развиват бързо в актуалната геополитическа и софтуерна среда и от ден на ден се сливат с опасенията за сигурността “. Ето за какво Европейски Съюз би трябвало да създаде повсеместен метод за взаимно идентифициране, оценка и ръководство на рисковете за икономическата си сигурност, се показва още в документа.

Стратегията на Европейски Съюз предлага да се извърши „ задълбочена оценка на рисковете за икономическата сигурност, в това число рисковете за устойчивостта на веригите за доставки, енергийната сигурност, физическата и киберсигурността на сериозна инфраструктура, на рисковете, свързани с приключване на технологии, и рисковете от стопански зависимости или икономическа насила “.

В коментар на организация „ Ройтерс “ се показва, че нови опасности могат да дойдат от експорт и вложения, които разрешават приключване на ноу-хау към задгранични противници в „ стеснен набор от основни базови технологии с военно значение “, цитирайки като образци квантови калкулации, изкуствен интелект, 6G, биотехнологии и роботика.

Стратегията беше оповестена в необикновен миг, когато новият китайския министър председател Ли Цян бе на първата си задгранична обиколка в Германия и Франция.

Според китайски коментатори, стремежът на някои европейски политици за „ делене “ или „ минимизиране на рисковете “ не е осъществими или реалистични поради обстоятелството, че има огромно пространство за разговор и съдействие сред двете страни в голям брой браншове.

В понеделник Hamburger Hafen und Logistik AG и COSCO Shipping Ports завършиха договорката за придобиването от китайската компания на миноритарен дял в Container Terminal Tollerort (CTT). Според изказването COSCO става притежател на 24,99% дял в CTT.

Сделката преди време провокира развълнуван спор в немското държавно управление.

Първоначалният проект на Cosco да придобие 35 % от контейнерния терминал Tollerort беше отритнат от немското държавно управление. През октомври предходната година Берлин утвърди по принцип договорката макар политически опасения, само че под натиска на няколко министри, на COSCO беше разрешено да придобие не повече от 25 % от акциите.

През май федералното държавно управление даде зелена светлина на договорката.

„ Изглежда, че Европейски Съюз към този момент е разграничен по отношение на това по какъв начин да се ангажира с Китай, считат специалисти. Европейските страни не желаят да се откажат от китайския пазар, само че някои политици имат намерение да търсят „ делене “, защото бързото индустриално развиване на Пекин го направи по-конкурентоспособен от Европа в доста браншове “, изяснява Ху Циму, заместител общоприет секретар на Форум 50 – конгрес за интеграция на цифровата и действителни стопанска система. „ Факт е обаче, че Китай и Европейски Съюз имат доста допирни точки за продължение на взаимноизгодното съдействие. Европейски Съюз не може да си разреши да загуби китайската индустриална верига и верига за доставки, защото няма сурогат със същия индустриален потенциал, потенциал за преправка и ниска цена “, споделя той.

„ Китай е подготвен да работи с Германия, с цел да издигне двустранните връзки на ново равнище и да влее повече позитивна сила и непоклатимост в света “, сподели китайският министър председател Ли Цян на немския канцлер Олаф Шолц. От своя страна Шолц акцентира, че Берлин се опълчва на „ всяка форма на обособяване “ и изясни, че „ минимизирането на рисковете “ не е „ декитаизация “. Германия желае да развива постоянни връзки с Китай и да задълбочи двустранния продан и съдействие, акцентира канцлерът.

При срещата си с президента Франк-Валтер Щайнмайер, Ли Цян акцентира, че „ най-големият риск за Китай и Германия е неуспехът да си сътрудничат, а най-голямата опасност за тяхната сигурност е неуспехът да се развиват “.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР