Европейската комисия представи днес втория годишен доклад за върховенството на

...
Европейската комисия представи днес втория годишен доклад за върховенството на
Коментари Харесай

ЕК иска от България присъди за корупция срещу висшестоящи лица

Европейската комисия показа през днешния ден втория годишен отчет за върховенството на закона в Европейски Съюз, като този път насочва и рекомендации към обособените страни. Европейска комисия предлага комисията за противопоставяне на корупцията да подхваща поредни дейности, с цел да доближи до дефинитивни присъди по случаи, в които са подведени под отговорност висшестоящи лица. Препоръчва се също повишение на прозрачността при държавната реклама, изключително когато договорите са подписани посредством последници.

За България в документа се отбелязва, че държавно управление е дало обещание да вкара спомагателна отчетност и наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници, както и законодателни промени за контрол на отводите за предприемане на следствие, като част от промените, свързани с осъществяването на проекта за икономическо възобновяване и обезпечаването на средства от Европейски Съюз.

Нарастват паниките за активността на Висшия правосъден съвет (ВСС) и попълването на неговия състав. Липсата на непрекъснато състезание при издигането на магистратите и необятната приложимост на командироването може да повлияят на независимостта, се показва в отчета.

Отчита се закриването на профилираните съд и прокуратура, както и това, че чиновниците ще бъдат преместени към съществуващи структури. Положително е оценена работата на Административния съд.

Допълва се, че към момента липсват трайни резултати и неоправдателни присъди за корупцията на високо ниво.

В отчета се показва, че към момента не са законово уредени активността на лобистите и отбраната на подателите на сигнали за злоупотреби, въпреки да има планове в тази посока. Запазват се опасенията от неналичието на ясни правила за бистрота при разпределението на държавните средства за реклама в медиите. Според Европейска комисия към момента не са задоволителни настоящите правила за прозрачността на медийната благосъстоятелност. Добавя се, че се следи усъвършенстване в средата за работа на публицистите, само че не са отпаднали пречките пред достъпа им до социална информация и заканите от каузи против тях.

Отправени са шест рекомендации, измежду които е отбягване на командироването на съдии; внасяне на законодателни промени за възстановяване на работата на Инспектората към Висш съдебен съвет и за отбягване на политическото въздействие. Комисията чака също нашата страна да приложи ограничения за честност на бюджетните чиновници, изключително в средите на полицията и правораздаването.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР