Европейската комисия представи днес предложения, насочени към овладяването на опасността

...
Европейската комисия представи днес предложения, насочени към овладяването на опасността
Коментари Харесай

ЕК предлага мерки срещу опасността от недостиг на храни

Европейската комисия показа през днешния ден оферти, ориентирани към преодоляването на заплахата от дефицит на храни и от растеж на цените на питателните артикули поради войната в Украйна.

Засега няма опасност за питателните доставки в Европейски Съюз, тъй като Европа създава задоволителни количества храна, отбелязва комисията. Отчита се, че европейските земеделци може да бъдат изправени пред компликации поради потребността от импорт на средства за произвеждане, в това число торове, както и поради растящата цена на тези артикули заради нарасналата себестойност, провокирана от растежа на цените на силата.

Европейска комисия предлага страните в Европейски Съюз да обмислят опцията за краткотрайно понижаване на Данък добавена стойност за храните, както и да плануват начини да насърчат ограничението на цените от продавачите. Земеделците, които са наранени от военните дейности най-пряко, ще имат достъп до общ бюджет от половин милиард евро. Средствата ще бъдат ориентирани и към ограничения за преодоляването на пазара на аграрни артикули.

Предвижда се краткотрайно да отпаднат рестриктивните мерки за развъждане на всевъзможни хранителни култури, в това число и на площи, които всекидневно не се употребяват за тази цел. Европейски Съюз ще следи цените на торовете и планува нашарване на източниците за доставка на средства за земеделие. 

Европейска комисия отбелязва, че обезпечава на Украйна 330 милиона евро за достъп до съществени артикули.

Предвижда се до 2030 година страните от Европейски Съюз да понижат с 25 на 100 питателните боклуци. Отчита се, че предходната година 161 милиона души в 42 страни по света са били застрашени от дефицит на храна.

По данни на Европейска комисия всеки трети човек по света няма достъп до нужната храна, а три милиарда души не могат да си разрешат здравословно хранене.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР