Не е открит вирус на птичи грип след готвене на

...
Не е открит вирус на птичи грип след готвене на
Коментари Харесай

Aмериканско проучване: Правилно приготвените хамбургери не крият риск от птичи грип

Не е открит вирус на птичи грип след готвене на смляно говеждо месо до приблизително до добре изпечено, уточни Министерството на земеделието на Съединени американски щати след осъществяване на изследване, направено в отговор на опасенията за разпространяване на заболяването при млекодайни говеда, заяви Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Констатациите, при които учени инжектират високи равнища на заместител на вируса на птичи грип H5N1 в смляно говеждо месо, демонстрират, че вярното готвене на хамбургери на температура от към 63 до 71 градуса по Целзий ги прави безвредни за потребителите.

Земеделското министерство на Съединени американски щати по-рано сподели, че 30 проби от смляно говеждо месо от търговски обекти са дали негативен резултат за вируса H5N1 и че доставките на месо в Съединени американски щати са безвредни.

Ведомството също по този начин разгласи, че отпуска повече от 22,2 милиона $ за подсилване на способността на нацията да реагира и управлява огнища на заболявания по животните като птичи грип H5N1, в това число възстановяване на лабораторния потенциал.

Съединени американски щати потвърдиха птичи грип при млекодайните говеда в девет щата от края на март. По-старите млекодайни говеда постоянно се преработват в смляно говеждо месо.

Учените показаха мнение, че епидемията е по-широко публикувана въз основа на констатациите на Американската администрация по храните и медикаментите за частици H5N1 в към 20 % от пробите от мляко на дребно. Агенцията за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати сподели, че тестванията на проби от млечни артикули на дребно са негативни за жизнерадостен вирус на птичи грип H5N1, само че предизвести да не се употребява сурово непастьоризирано мляко.

Резултатите от опита със смляно говеждо месо идват тъкмо преди началото на пиковия сезон за печене на скара с уикенда на Деня на паметта по-късно този месец.

Наблюдение на отпадъчните води

Нирав Шах, основен заместник-директор на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати, сподели пред кореспонденти, че неотдавна оповестеното табло за разкриване на отпадни води на организацията за грип А, чийто подтип е птичият грип H5N1, е разпознало високи равнища на вируса в Илинойс и Флорида, които към момента не са докладвали позитивни случаи при млекодайни говеда.

Според Шах данните за отпадните води в сходство с резултатите от млякото " подсказват, че може да има стада, които са носители на H5N1, само че към момента не са дали позитивен резултат ".

Тестовете за отпадъчни води не могат да дефинират източника на вируса, който може да е от хора, инфектирано мляко или оттичане от фермата. Учените наблюдават от близко за промени във вируса, които биха могли да го улеснят в разпространяването му измежду хората.

Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати не са разкрили нараснали равнища на H5N1 при хората, уточни Шах, добавяйки, че организацията работи с локалните управляващи, с цел да разбере за какво тези места за отпадъчни води демонстрират по-високи от предстоящото равнища на грип А.

" На равнище млечна плантация до момента не сме виждали съответни отчети, само че тези следствия към момента са в ход ", разяснява Шах.

Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати приканват щатите да обезпечат защитно съоръжение на всички служащи в кланиците и всеки, който взе участие в производството на мляко, в това число в щати без позитивни стада.

Един служащ в млечна плантация в Тексас е дал позитивен тест за вируса в сегашно огнище и е съобщил за конюнктивит. Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати обявиха, че рискът за необятната общност е невисок, само че рискът за хората, изложени на инфектирани птици или животни, в това число крави, е по-голям.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР