Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите членки, които не

...
Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите членки, които не
Коментари Харесай

Еврокомисията ни предупреди за нарушения в тези 5 области

Европейската комисия подхваща правни дейности против страните членки, които не извършват своите отговорности, произлизащи от правото на Европейски Съюз.

Решенията по процедури за нарушавания по отношение на България са в областите Земеделие и развиване на селските райони; Конкуренция; Енергетика; Околна среда; Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и МСП; Правосъдие, консуматори и равнопоставеност сред половете.

Земеделие и развиване на селските региони

Комисията изпрати на България стимулирано мнение по отношение на нейния Закон за марките и географските означения от 1 септември 1999 година От 2008 година насам България поддържа народен указател на географските означения за селскостопански артикули и храни. Комисията счита, че националната протекция на географските означения не е съвместима с правото на Европейски Съюз по отношение на схемите за качество на селскостопанските артикули и храни (Регламент (ЕС) № 1151/2012).

България е трябвало да постави завършек на тази национална система за регистрация от датата на присъединение към Европейски Съюз през 2007 година и е можела да пази съществуващите национални географски означения единствено за период от 12 месеца след датата на присъединение, в случай че през този стеснен интервал е било подадено заявление на равнище Европейски Съюз. България разполага с два месеца, с цел да отговори на доводите, изложени от Комисията. В противоположен случай Комисията може да реши да сезира Съда на Европейски Съюз.

Конкуренция

Европейската комисия реши да приключи производствата за определяне на нарушаване, формирани против България, защото към този момент е транспонирала в националното си законодателство Директивата по отношение на исковете за обезщетение за вреди при нарушение на антитръстовите правила (Директива 2014/104/ЕС).

Енергетика

Европейската комисия изпрати публично уведомително писмо до България за вярно транспониране на Директивата по отношение на енергийната успеваемост (Директива 2012/27/ЕС) в националните законодателства. С директивата от 2012 година се открива обща рамка от ограничения за поощряване на енергийната успеваемост в Европейски Съюз, с цел да се реализира задачата на Съюза за 2020 година за възстановяване на енергийната успеваемост с 20 % и да се основат условия за спомагателни усъвършенствания на енергийната успеваемост след тази дата.

Съгласно директивата всички страни от Европейски Съюз са длъжни да употребяват силата по-ефикасно на всички стадии от енергийната верига — от производството до крайното ползване. Ако в границите на 2 месеца управляващите не подхващат дейности, Комисията може да изпрати стимулирано мнение.

Околна среда

Европейската комисия приканва България да съблюдава своите отговорности според разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на опазването на естествените местообитания и предпазените типове, включени в мрежата „ Натура 2000 “ (Директивата за местообитанията, Директива 92/43/ЕИО на Съвета). Държавите членки би трябвало да дефинират териториите, включени в листата Европейски Съюз на териториите от голяма важност за Общността, като специфични предпазени зони (СЗЗ).

Те също по този начин би трябвало да открият нужните ограничения за запазване за поддържане или възобновяване на предпазените типове и местообитания в удобно положение. Тези дейности би трябвало да бъдат осъществени в период от шест години от включването на тези територии в листата на Европейски Съюз като територии от голяма важност за Общността (ТЗО). България е определила единствено 9 от 230 територии от голяма важност за Общността за специфични предпазени зони в границите на условия период и като цяло и трайно не е определила характерни за териториите подробни цели и ограничения за запазване за всяка от тях.

Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и МСП

Комисията изпрати публични уведомителни писма до 15 страни членки, измежду които и България, по отношение на сходството на тяхното национално законодателство с разпоредбите на Европейски Съюз в региона на публичните поръчки и концесиите. Новите правила (Директива 2014/24/ЕС, Директива 2014/25/ЕС и Директива 2014/23/ЕС) трябваше да бъдат транспонирани от страните членки в националното право до 18 април 2016 година

Европейската комисия също одобри решения по процедури за определяне на несъблюдение на отговорности против 27 страни членки, с цел да подсигурява вярното използване на разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на услугите и професионалните квалификации. Гражданите и предприятията могат да се употребяват от многочислените преимущества на единния пазар единствено в случай че взаимно контрактуваните правила фактически се ползват по места.

Днес Комисията подхваща дейности, с цел да подсигурява спазването на разпоредбите на Европейски Съюз в региона на услугите. Някои трудности към момента пречат на бранша на услугите да доближи своя цялостен капацитет в интерес на потребителите, търсещите работа и компаниите и да основава стопански напредък в цяла Европа.

Правосъдие, консуматори и равнопоставеност сред половете

Комисията реши да изпрати стимулирано мнение до България за това, че не е изпълнила Директивата по отношение на правоприлагането в региона на отбраната на данните (Директива (ЕС) 2016/680). Комисията изпрати и в допълнение стимулирано мнение до България заради това, че не е транспонирала изцяло 4-тата Директива по отношение на битката с изпирането на пари (Директива (ЕС) 2015/849).

Освен това Комисията настоятелно приканва България да преразгледа своите правила по какъв начин търговците могат да събират вземания от потребителите, тъй че тези правила да бъдат в сходство с правото на Европейски Съюз по отношение на неравноправните клаузи в потребителските контракти (Директивата за неравноправните клаузи в потребителските контракти, Директива 93/13/ЕИО), с цел да се обезпечи подобаваща отбрана на потребителите в сходни случаи. Директивата пази потребителите против неравноправни клаузи в контракти с търговци, в това число снабдители на финансови услуги.

Правилата на Европейски Съюз подсигуряват също по този начин, че тези неравноправни клаузи не са обвързващи за потребителите и те разполагат с ефикасни средства за правна отбрана против тях при рационални условия. Съгласно правосъдната процедура на Съда на Европейския съюз това значи, че националните съдилища са задължени да преценяват неравноправния темперамент на договорните условия ex officio, т.е. даже в случай че потребителят не повдигне въпроса. До момента в България заповедите за осъществяване и заповедите за неотложно осъществяване обаче се издават без основни инспекции от съдилищата. Потребителите могат да ги оспорват единствено при доста строги условия.

По-конкретно, някои кредитори, като да вземем за пример банки, могат да получат заповеди за неотложно осъществяване съвсем автоматизирано, като потребителите разполагат с доста лимитирани благоприятни условия, с цел да предотвратят или да оспорят осъществяването, основаващо се на несправедливи договорни условия. Ако България не изпрати задоволителен отговор в границите на идващите два месеца, Комисията може да издаде стимулирано мнение по този въпрос.

Комисията също приканва България да предприеме дейности, с цел да подсигурява, че разпоредбите на Европейски Съюз за отнемане от независимост (Рамково решение 2008/909/ПВР на Съвета) се извършват вярно в националното законодателство. С тези правила се подсигурява взаимното признание на правосъдни решения по наказателни каузи, с които се постановат присъди за отнемане от независимост.

източник: нова тв
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР