Европейската комисия предложи вносът на руски въглища в ЕС да

...
Европейската комисия предложи вносът на руски въглища в ЕС да
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако Европа наложи санкции на руския петрол?

Европейската комисия предложи вносът на съветски въглища в Европейски Съюз да бъде неразрешен.

Това е част от следващия пакет наказания, налагани на Русия поради нашествието й в Украйна и е първият, който планува ограничавания върху енергоносители.

Официални европейски представители споделят, че след въглищата може да пристигна ред и на петрола.

Призивите към Европейски Съюз да глоби съветския нефт и газ се ускориха през последните дни, откакто на бял свят излезе информация за всеобщите убийства на цивилни жители в някои окупирани до неотдавна украински градове.

"Тези наказания няма да са последните, които постановяваме. Сега би трябвало да погледнем към петрола и приходите, които Русия генерира от продажбата на изкопаеми горива ", съобщи през вчерашния ден ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Какво би ознавачало възможното европейско ембарго на съветския нефт, описват Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Как глобите ще обиден Русия?

Русия е най-големият експортьор на нефт в света и измежду трите най-големи производители, дружно със Съединени американски щати и Саудитска Арабия.

Тя изнася сред 7 и 8 милиона барела недопечен нефт и рафинирани петролни артикули на ден, по данни на Международната организация по силата (МАЕ). Около половината от изнасяния съветски недопечен нефт, възлизащ на 4.7 милиона барела, отива в Европейски Съюз. Дневно от Русия в Европейски Съюз влизат по към 2.2 милиона барела недопечен нефт и 1.2 милиона барела петролни артикули.

По данни на съветската Централна банка приходите на Русия от експорт през 2021 година са достигнали 489.8 милиарда $. От тях 110.2 милиарда са генерирани от експорт на недопечен нефт, а още 68.7 милиарда – от експорт на петролни артикули. Износът на природен газ по тръбопроводи е донесъл още 54.2 милиарда $.

Спирането на износа на нефт би имало доста по-голям резултат от възможните наказания върху съветските въглища и ще лиши Москва от голям доход.

При сегашните цени на петрола Европа изпраща в Русия всекидневно 450 милиона $ за недопечен нефт и петролни артикули, към 400 милиона за газ и едвам 25 милиона за въглища, по данни на центъра "Брьогел ". Много европейски консуматори обаче към този момент са се "самосанкционирали ", откакто огромни компании, като Shell, ENI и Equinor непринудено стопираха да купуват съветски нефт.

В резултат съветският нефт вид Урал се продава със сериозна отстъпка, а Индия е измежду страните, които се възползват от пониженията и го купуват в огромни количества.

Преки наказания, които да понижат съветски рандеман, биха засегнали съществено световните цени на петрола. Сортът Брент, да вземем за пример, би се покачил приблизително с към 21 %, съгласно сюжет, показан от Оксфордския институт за енергийни проучвания.

В какво степен Европейски Съюз разчита на съветския нефт?

Русия е най-големият снабдител на нефт в Европейски Съюз, като през 2020 година е осигурила 26 % от употребеното на континента черно злато. Другите значими даставчици са Норвегия, Казахстан, Съединени американски щати, Саудитска Арабия и Нигерия.

Най-големите консуматори на съветски нефт в Европа са Германия, Полша и Нидерландия, сочат данни на Евростат. Полша, да вземем за пример, купува повече от половината нефт, който употребява, от Русия. През 2021 година Германия е купувала ежедневно от Русия по 555 000 барела, или 34 % от целия си петролен импорт, по данни на МАЕ.

За същия интервал вносът на Полша е възлизал на 300 000 барела, или 63 %. И двете страни употребяват северното отклоняване на петролопровода "Дружба ", който е главният път на съветския нефт към Европа.

През ноември 2021 година Нидерландия е внесла 748 000 барела съветски нефт, или 23 % от общия си импорт. Страната обаче употребява дребна част от този импорт, а по-голямата част преработва и изнася. Като цяло 97 % от петрола, употребен в Европа, идва от импорт. Руският дизел пък покрива 10 % от потребностите на Европа.

Петролът и петролните артикули са обезпечили през 2020 година към една трета от общата сила в Европейски Съюз, която включва електричеството, превоза и химическата индустрия, която също се нужде от черно злато.

Кои страни са най-зависими от съветския нефт?

Държавите, ситуирани по южното трасе на "Дружба ", което минава през Украйна и Беларус, са изключително подвластни от съветския импорт. През 2021 година Словакия е получила 105 000 барела, или 96 %, от Русия. Унгария внася 70 000, или 58 %, а Чехия – 68 000 барела, или 50 % от Русия, сочат данни на МАЕ.

Благодарение на близостта си до Русия, Литва зависи на 83 % от вноса на съветско черно злато, или 185 000 барела, следвана от Финландия с 80 %, или 185 000 барела. Единствената българска рафинерия е благосъстоятелност на съветската "Лукойл ", а над 60 % от преработвания от нея нефт идва от Русия.

Може ли Европа да размени съветския нефт?

Най-голямата гръцка рафинерия Hellenic Petroleum, която задоволява 18 % от потенциала си с съветски нефт, още предишния месец се обърна към Саудитска Арабия, с цел да опита да го размени. Най-голямата полска рафинерия PKN Orlen, както и шведската PREEM потърсиха опция в добивания в Северно море нефт.

Според анализатори за Европейски Съюз е по-лесно да размени съветския нефт, в сравнение с съветския газ, защото другите производители биха могли да покачат добива. Дали ще го създадат, обаче, е различен въпрос.

Много от тях разполагат със свободен потенциал, само че разочароващият резултат от последната среща на страните от ОПЕК+ демонстрира, че липсва изключително предпочитание за неотложно облекчение на пазара, счита МАЕ.

Ще се откаже ли въпреки всичко Европейски Съюз от съветския нефт?

Австралия, Канада и Съединени американски щати, които в доста по-малка степен от Европа разчитат на съветските доставки, към този момент постановиха възбрана на вноса на съветски нефт и петролни артикули.

Европейски Съюз даде обещание да се откаже от всички съветски изкопаеми горива до 2027 година и през май ще разгласява проект по какъв начин тъкмо ще го направи. В момента европейските политици разискват серия от ограничения, свързани с климатичната политика, включваща възбрана за произвеждане на нови коли с мотори с вътрешно горене към 2035 година

От тези ограничения се чака до 2030 година да понижат потреблението на нефт в Европейски Съюз с 30 % по отношение на равнището от 2015 година

Страните членки на Европейски Съюз обаче остават разграничени във връзка с петролното ембарто. Германия разгласи, че има намерение да се откаже от съветския нефт допустимо най-бързо, само че добави, че възбрана с неотложно деяние ще провокира стопански колапс.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР