Европейската комисия предложи в сряда въвеждането на задължителни цели за

...
Европейската комисия предложи в сряда въвеждането на задължителни цели за
Коментари Харесай

ЕК предлага задължително пестене на газ при извънредна ситуация

Европейската комисия предложи в сряда въвеждането на наложителни цели за икономисване на газ за всички страни членки на Европейския съюз, в случай че проблемите с доставките се влошат и се стигне до изключителна обстановка. Това написа в най-новия спешен проект на комисията за идния зимен сезон, показан от ръководителя ѝ Урсула фон дер Лайен, предадоха международните организации.

" Трябва да се подготвим за евентуално спиране напълно на съветския газ, и това е евентуален сюжет ", съобщи фон дер Лайен на конференция в Брюксел.

В случай на изключителна обстановка с газовите доставки в общността Европейска комисия възнамерява да наложи наложителните цели за икономисване на синьото гориво, в случай че доброволните ограничения се окажат незадоволителни.

Комисията приканва европейските страни непринудено да понижат потреблението си на газ сред 1 август 2022 година и 31 март 2023 година с минимум 15% по отношение на междинните равнища на потреблението им през последните пет години.

Предстои страните от Европейски Съюз да прегледат проекта на комисията. За приемане на предлагането е належащо квалифицирано болшинство от 15 членки на Евросъюза, или от страни, представляващи най-малко 65% от популацията на му.

Путин: Газовите доставки ще продължат да понижават

Потокът на съветски газ към европейски клиенти е намалял по виновност на самия Запад, съобщи в това време съветският президент Владимир Путин, предупреждавайки, че доставките може да продължат да се свиват.

Изявлението на Путин ускори още повече напрежението върху Европейски Съюз, който се притеснява, че Русия може да спре газовите доставки, с цел да предизвика стопански и политически безпорядък в Европа през зимата, отбелязва Асошиейтед прес.

Путин сподели пред съветски медии в Техеран, където беседва с водачите на Иран и Турция, че количествата газ, превозени по газопровода " Северен поток-1 " до Германия, ще продължат да спадат - от 60 милиона до 30 милиона кубични метра на ден или към една пета от потенциала на оборудването, в случай че бързо не бъде заменена турбина.

Той добави, че Русия би могла да пусне в употреба приключения наскоро " Северен поток-2 ", само че единствено с половината от планувания му потенциал, защото останалите количества газ се употребяват за вътрешни потребности.

Руският водач също по този начин предизвести Запада, че проектът за ценови таван на съветския нефт като част от глобите против Москва поради нашествието в Украйна ще дестабилизира международния петролен пазар и ще докара до скок на цените.

" Чуваме някакви налудничави хрумвания за ограничение на размерите съветски нефт и предел за цената на съветския нефт. Резултатът ще бъде същият - повишение на цените. Цените ще скочат до небето ", съобщи той.

КЕВР изиска информация за взетите ограничения от държавните компании

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри решение на свое съвещание, с което изиска незабавно информация от държавните сдружения по отношение на ограниченията, които подхващат за попречване на рецесия с доставките на газ през зимния интервал, оповестиха от регулатора.

Комисията задължи публичния снабдител " Булгаргаз " да разгласява информация за нужните и неосигурени месечни количества природен газ, както и нужните потенциали през трансгранични уреди за транспорт до българския пазар за покриване на потреблението за идващите 12 месеца. По този метод всички пазарни участници ще имат нужната информация и задоволително време, с цел да дават най-хубавите си предложения към " Булгаргаз ". Общественият снабдител следва да поддържа тази информация настояща на своята интернет страница и на осведомителната платформа на Газов Хъб " Балкан ", допълват от КЕВР.

" Булгартрансгаз ", в качеството си на оператор на оборудване за предпазване на природен газ, би трябвало да даде информация за подхванати ограничения в случаите на запазен и необработен потенциал от ползватели, както и за равнището на запълване на подземното газово вместилище " Чирен ".

От газовата борса " Газов Хъб Балкан " се изисква да изпрати на регулатора информация за количествата природен газ, които публичният снабдител е продал на всички извършени досега на платформата търгове по Програмата за освобождение на количества.

С днешното решение КЕВР изисква " Булгаргаз " да даде и спомагателна информация по отношение на осъществяването на настоящия контракт за доставка с " Газпром износ ", както и дали сдружението е подхванало дейности за претендиране на неустойки за едностранно прекратените доставки, прибавят от регулатора.

Исканите данни би трябвало да се дават до 27 юли 2022 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР