Европейската комисия предложи нов Регламент относно безопасността на детските играчки.

...
Европейската комисия предложи нов Регламент относно безопасността на детските играчки.
Коментари Харесай

С нов регламент ЕК пази децата от опасни играчки

Европейската комисия предложи нов Регламент по отношение на сигурността на детските играчки. С него се преразглеждат настоящите правила за отбрана на децата от обвързваните с играчките евентуални рискове.

Пуснатите на пазара на Европейски Съюз детски играчки към този момент са измежду най-безопасните в света. С препоръчаните правила ще се усъвършенства тази отбрана, по-специално от нездравословните химикали, показват от комисията.

Друга цел е да се понижи огромният брой рискови детски играчки, които към момента се продават в Европейски Съюз, изключително онлайн, като в допълнение се уеднаквяват изискванията на конкуренция сред тези, които се създават в Европейски Съюз, и тези, които се внасят. Едновременно с това посредством препоръчаните правила се резервира свободното придвижване на детските играчки в границите на единния пазар.

С предлагането на Европейска комисия се актуализират условията за сигурност, на които би трябвало да дават отговор детските играчки, с цел да бъдат предлагани в Европейски Съюз, без значение дали са създадени в Европейски Съюз.

Регламентът резервира актуалната възбрана на веществата, които са канцерогенни, мутагенни и токсични за репродукцията (CMR). В същото време не разрешава потреблението на други нездравословни химикали в детските играчки.

Предложението на Европейска комисия изисква всички детски играчки да имат дигитален продуктов паспорт, който да включва информация за сходството с оферти правилник. Вносителите ще би трябвало да показват цифрови продуктови паспорти за всички детски играчки на границите на Европейски Съюз, в това число за продаваните онлайн.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР