Европейската комисия предложи днес замразените руски активи да се използват

...
Европейската комисия предложи днес замразените руски активи да се използват
Коментари Харесай

ЕС ще използва замразените руски активи за оръжие за Украйна

Европейската комисия предложи през днешния ден замразените съветски активи да се употребяват за закупуването на оръжие за Украйна през Европейския механизъм за поддръжка на мира. Друга част от облагите от замразени съветски активи ще бъдат предоставени на непосредствено на Киев за възобновяване на страната. Очаква се годишно за Украйна да бъдат употребявани сред 2,5 и 3 милиарда евро. Откъде тъкмо идват тези средства и какви са мненията в Брюксел, Киев и Москва.

Парите за закупуване на оръжие за Украйна и за възобновяване на страната идват от лихвите върху замразените активи на Руската централна банка. 90 % от тях ще бъдат употребявани за закупуването на оръжие за Киев, а останалите 10 ще бъдат предоставяни непосредствено на страната. Жозеп Борел заяви през днешния ден новината на премиера на Украйна Денис Шмигал, който е в Брюксел.

" Смятаме, че приходите, генерирани от тези замразените активи, ще бъдат към 3 милиарда евро годишно. Те ще бъдат добавени, както споделих, към Европейския механизъм за поддръжка на мира и към бюджета на Европейския съюз за военни и цивилен цели. Това предложение за решение беше изпратено през днешния ден от мен и Комисията до държавите-членки. Така че в този момент зависи от тях да вземат решение, това предложение беше доста добре признато на последния Съвет по външни работи. Надявам се скоро да реализираме съглашение и да успеем да “обърнем ” банкнотите в оръжия, тъй като вашите бойци не се бият с банкноти, те се нуждаят от физически оръжия, имат потребност от физически принадлежности, с цел да защитят вашия народ ", сподели Жозеп Борел - висш представител по въпросите на сигурността и външните работи.

Премиерът на Украйна също не надява час по-скоро да има решение за потреблението на замразените съветски активи.

" Трябва да използваме облагите от тези активи за възобновяване, а също и за закупуване на оръжия и муниции, както отбелязва господин висшият представител Борел, а за покриване на бюджетни потребности. Но това е единствено първата стъпка. Ние настояваме за цялостна конфискация и потребление на всички замразени съветски активи. Европа и светът се нуждаят от ефикасен казус, с цел да накарат агресора да заплати висока цена за разрушенията, които е предизвикал в Украйна ", акцентира Денис Шмигал - министър-председател на Украйна.

Точната сума, която ще бъде предоставяна на Киев всяка година ще зависи от световните лихвени проценти. Става въпрос за към 210 милиарда евро замразени активи на Руската централна банка в разнообразни валути в 27-те страни на Европейски Съюз. Москва не е удовлетворена от предлагането на Брюксел.

" Това е следващото изказване, обвързвано с дейностите, които унищожават на основите на европейското и интернационалното право. Европейците добре осъзнават какви вреди могат да нанесат както на стопанската система си, по този начин и на имиджа си на благонадежден поръчител за неприкосновеността на собствеността. Щетите ще бъдат неизбежни. Лицата, които ще вземат участие във вземането на такива решения, страната, която ще реши това, естествено ще станат обект на гонене за доста десетилетия ", разяснява Дмитрий Песков - представител на Путин.

ТЕМА преди 3 часа 558 преди 11 часа 662 преди 2 дни 2117
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР