Европейската комисия предложи днес мерки за справяне с необслужваните банкови

...
Европейската комисия предложи днес мерки за справяне с необслужваните банкови
Коментари Харесай

ЕК предлага мерки срещу необслужваните банкови кредити

Европейската комисия предложи през днешния ден ограничения за справяне с необслужваните банкови заеми. През последните години делът на тези заеми в Европейски Съюз понижава. Целта им е жителите да могат разчитат на постоянни банки, изпълняващи незаменимата си роля за поддръжка на стопанската система и икономическия напредък. Комисията показва и втория си отчет за напредъка за намаляването на необслужваните заеми в Европейски Съюз, съгласно който делът на тези заеми продължава да понижава.

Предложенията на комисията целят банките да заделят средства за покриване на рисковите по заеми, които ще отпускат и чието обслужване може да спре; да се насърчи развиването на вторични пазари, на които банките могат да продават необслужваните заеми на сдружения и инвеститори; да се улесни събирането на вземания при неплатежоспособност и преструктуриране на стопанска дейност; да се обезпечи подпомагане за преструктуриране на банките за страните, поискали такава поддръжка, посредством незадължителни насоки за основаване на сдружения за ръководство на имущество или посредством други ограничения, свързани с необслужваните заеми.

Предлага се:

1. Обезпечаване на задоволително покритие от банките за загубите по бъдещи необслужвани заеми

Въвежда се общо минимално покритие за отпуснати необслужвани нови заеми. Ако дадена банка не обезпечи използваното минимално покритие, сумите ще се приспадат от личните й средства.

С тази мярка се противодейства на заплахата банките да не разполагат с задоволително средства за покриване на загубите по бъдещи необслужвани заеми и се предотвратява натрупването на такива заеми.

2. Възможност за ускорено извънсъдебно осъществяване за събиране на вземания по обезпечени заеми

Съгласно предложенията банките и кредитополучателите могат авансово да се спогодят за ускорено събиране на вземанията по обезпечени заеми. Ако кредитополучателят спре да извършва кредитните си отговорности, банката или различен гарантиран заемодател може да събере вземанията си от обезпечението по заема бързо, без да се стига до съд. Извънсъдебното осъществяване за събиране на вземания по обезпечения е строго лимитирано за заеми, отпуснати на сдружения при избрани условия. Процедурата не се ползва за потребителски заеми.

3. По-нататъшно развиване на вторичните пазари за необслужвани заеми

Предложението цели да се насърчи развиването на вторични пазари за необслужвани заеми, като се уеднаквят условията и се сътвори обединен пазар за обслужване и прекачване на банкови заеми в Европейски Съюз. Определят се дейностите на обслужващите сдружения, показват се общи стандарти за лицензиране и контрол, и се откриват правила за реализиране на тази активност в Европейски Съюз.

Това значи, че тези, които съблюдават откритите правила, може да правят активност на всички места Европейски Съюз, без да е належащо да са лицензирани на национално ниво.

При всяко придобиване на заем купувачите на банкови заеми са длъжни да уведомяват съответните управляващи. Купувачите на потребителски заеми, открити в страни отвън Европейски Съюз, би трябвало да употребяват лицензирани обслужващи европейски сдружения. Защитата на потребителите се обезпечава посредством закони и правила за бистрота, тъй че прехврълянето на заема да не визира законните права и ползи на кредитополучателя.

4. Подробен проект за основаване на национални сдружения за ръководство на имущество

Планът не е наложителен и дава насоки на страните в Европейски Съюз по какъв начин могат да учредят национални сдружения за ръководство на имущество, в случай че съгласно тях това е потребна стъпка, при цялостно съблюдаване на разпоредбите на Европейски Съюз за банковото дело и държавната помощ.

Въпреки че основаването на такива сдружения с детайл на държавна помощ се приема за опция при изключителни условия, в проекта се обяснява допустимата конструкция на сдружения за ръководство на имущество, които получават дбюджетна поддръжка. В проекта се показват и други ограничения за обезценено имущество.

Предлагат се общи правила за учредяването, ръководството и активността на сдруженията за ръководство на имущество.

ОТ 2014 Г. ДОСЕГА
Трезорите привлекли капитал на стойност 234 милиарда евро

През последните години заканите за банките в Европейски Съюз доста понижиха. От 2014 година банките под надзора на Европейската централна банка са съумели да привлекат спомагателен капитал на стойност 234 милиарда евро и имат надалеч по-добро поръчителство.
Въпреки постигнатия сериозен прогрес необслужваните заеми остават измежду главните рискове за банковата система в Европейски Съюз.

Решаването на казуса с огромния дял на необслужваните заеми и предотвратяването на вероятното им струпване отсега нататък са наложителна причина за завършването на банковия съюз. При необслужваните заеми кредитополучателят не е в положение да погасява контрактуваните вноски по лихвите или главницата. При просрочия над 90 дни, или в случай че съгласно оценката на банката кредитополучателят евентуално няма да погаси заема, заемът се афишира за необслужван.

Вследствие на финансовата рецесия и последвалите я рецесии доста повече кредитополучатели не могат да погасят заемите си, защото повече жители и сдружения изпитват трайни финансови усложнения, а някои банкрутират. Това се усеща изключително остро в страните, в които се регистрира дълга или дълбока криза, и където банките са натрупали доста необслужвани заеми. /monitor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР