Европейската комисия предложи днес допълване на регламента на Евроюст –

...
Европейската комисия предложи днес допълване на регламента на Евроюст –
Коментари Харесай

ЕК иска Евроюст да разследва военните престъпления в Украйна

Европейската комисия предложи през днешния ден допълнение на регламента на Евроюст – Агенцията на Европейски Съюз за съдействие в наказателното правораздаване.

Новината заяви представителят на Европейска комисия Кристиан Виганд.

Намерението на Комисията бе огласено за първи път на 13 април.

Евроюст ще получи пълномощията да събира, съхранява и споделя доказателства за военни закононарушения в Украйна. В момента това е мъчно да се прави заради продължаващия спор. За да бъде обезпечена отговорността за закононарушенията в Украйна, от изключителна значимост е да бъде уредено безвредно предпазване на доказателствата отвън нея. Важна е също поддръжката за следствията и правосъдните преследвания от редица европейски и интернационалните правосъдни органи.

От март Евроюст оказва поддръжка на съвместнияевропейско-украински екип, проучващ вероятни военни закононарушения в някогашната руска република. Настоящият правилник на Агенцията обаче не визира настоящата обстановка и закононарушения в подобен размер. Затова той би трябвало да бъде освежен.

„ Борбата на Украйна е и наша битка. Трябва да работим дружно, с цел да подсигуряваме, че военнопрестъпниците ще бъдат изправени пред съда “, разяснява зам.-председателят на Европейска комисия за полезностите и прозрачността Вера Йоурова.

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс счита, че за задачата би трябвало да бъде обезпечено безвредно запазване, анализиране и обмяна на доказателствата с националните и интернационалните способени органи, в това число с Международния углавен съд (МНС).

В момента е невероятно доказателствата за военни закононарушения да бъдат съхранявани в сигурност в Украйна, безапелационни са от Европейска комисия. Трябва да бъде основано централно вместилище за копия. Там ще бъдат защитавани доказателства, събрани от организациите на Европейски Съюз, националните и интернационалните управляващи.

Евроюст би трябвало да координира активността си с Европол.

Днешното предложение на Комисията ще бъде предмет на договаряния с Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР