Европейската комисия предлага на страните членки постепенен отказ от вноса

...
Европейската комисия предлага на страните членки постепенен отказ от вноса
Коментари Харесай

Какво ще стане с цените на бензина при ембарго срещу руския петрол

Европейската комисия предлага на страните членки еволюционен отвод от вноса на съветски петрол

Още тази седмица страните от Европейски Съюз считат да наложат на Русия петролно ембарго поради войната в Украйна. Какъв ще е резултатът от това? Ще има ли нов огромен скок в цените на петрола и горивата? Какво споделят специалистите заключи

Европейската комисия предлага на страните членки еволюционен отвод от вноса на съветски петрол – в границите на шестия пакет от наказания против Русия. След като в продължение на седмици блокираше желанието, Германия приключи съпротивата си против налагането на нефтено ембарго. Унгария и Словакия са страните, които към този момент отхвърлят да се причислят неотложно към ембаргото, защото са прекомерно подвластни от съветския импорт. Поради това Брюксел планува да им даде по-дълъг временен интервал.

И Германия не може да се откаже от съветския петрол от през днешния ден за на следващия ден – ще има потребност от месеци. Федералното министерство на стопанската система счита, че цялостният отвод от съветския импорт би бил реален в края на лятото. Но пък единствено за няколко седмици делът на съветския петрол в потреблението на Германия е понижен от 35 на 12 %.

Цените на нефта падат

Въпреки оповестеното желание за налагане на ембарго внезапни скокове на пазарите за недопечен нефт съвсем не се следят – цените даже паднаха ненапълно.

Какво е обяснението? Засега евентуалното ембарго против Русия не е провокирало напрежение на пазара, споделя икономистът Йоханес Мюлер пред ARD. „ В цените към този момент е регистрирана вероятността светът или минимум западният свят да спре да купува съветски петрол. “ Същото мнение се споделя и от банковия анализатор Сайръс де ла Рубиа.

Експертите означават, че има понижение в предлаганите от Русия количества, защото от началото на войната насам страната е подложена на строги наказания и по тази причина има проблеми да откри купувачи за своите първични материали. Оттам би следвало, че цените по-скоро ще се усилват.

От друга страна строгата политика на Китай в границите на битката с ковид би могла да свие тамошното търсене на недопечен нефт и бензин – което пък ще е фактор срещу повишението на цените.

Засега сурогат на съветския петрол няма

Сайръс де ла Рубиа от Комерсиалната банка в Хамбург допуска, че Съединени американски щати евентуално ще съумеят да успокоят ситуацията на пазара, освобождавайки по един милион барела петрол на ден от стратегическия си запас. Съединени американски щати бяха първата огромна западна индустриална страна, която приключи вноса на съветски петрол. Но очакванията на американското държавно управление, че други производители на нефт ще запълнят празнината, към този момент не се оправдават.

Венецуела не е нараснала създаваните количества, а и Иран, глобите против който още са в действие, не би могъл да компенсира отпадането на съветския петрол. Не е известно и дали страните от ОПЕК ще вземат в четвъртък (5.5.) решение да усилят добива на петрол. „ Те евентуално ще продължат да се придържат към досегашния модел и евентуално ще усилят квотите за юни с 400 000 барела на ден. Това дава отговор на към 0,5 % от добива в международен мащаб “, показва де ла Рубиа.

Прогнози за цени от 90 до 135 $ за барел

Мненията на специалистите за развиването на цените в бъдеще се разминават: до момента в който Норберт Рюкер от частната банка „ Юлиус Бер “ предвижда спад до 90 $ за барел до края на годината, други плануват обилни нараствания – до 135 $ за барел от сорта „ Брент “ през второто тримесечие. В момента цената му е към 108 $.

Ако държавното управление в Москва одобри ответни ограничения на глобите и реши да вземем за пример да приключи износа на петрол за Европа още преди края на годината, цената би могла да нарасне доста повече. При това състояние може отново да се стигне до тазгодишния връх от 140 $ за барел, споделя експертката по суровия нефт Хелима Крофт. А в случай че ембаргото бъде по-радикално и съветският петрол отпадне още в границите на два месеца, предлагането ще се свие и цената ще скочи. В този случай са вероятни и цени от 200 $ за барел, отбелязва де ла Рубиа, съгласно който обаче този сюжет не е прекомерно евентуален.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР