Европейската комисия планира да удължи забраната за внос на украинско

...
Европейската комисия планира да удължи забраната за внос на украинско
Коментари Харесай

ЕС планира да удължи забраната за внос на украинско зърно за България и други 4 държави до септември

Европейската комисия възнамерява да удължи възбраната за импорт на украинско зърно до 15 септември поради приключването на периода на актуалното съглашение, подписано с България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия.

Полският министър на земеделието заяви в Twitter, че страната му към този момент е получила проекторегулация от Европейската комисия. По думите на Роберт Телус документът не разрешава вноса на 4 зърнени продукта на територията на 5 страни. Министърът добави, че чака той да влезе в действие още на 6 юни.

От Европейската комисия разясниха, че са в непрекъснат контакт с всички заинтригувани страни, свързани със възбраната. На въпрос на кого оказва помощ блокът с тази мярка - на Украйна или на страните членки, от Комисията дадоха отговор:
Да не забравяме, че удължихме безмитния импорт на продуктите от Украйна. Първата такава мярка беше показана преди година, в този момент подновихме мярката с още една година. Това оказва помощ на Украйна и подсигурява, че могат да търгуват освен с Европейския съюз, само че и с трети страни.
Мириам Ферер, представител на Европейската комисия

Безмитният импорт на украинско зърно провокира неодобрение измежду земеделците в няколко страни, измежду които и България. Така през април се стигна до самостоятелни забрани на вноса, които прераснаха в общо съглашение с Европейската комисия. Според него пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна може да минават единствено директно през петте страни.

Тогава украинският президент съобщи, че договорката е „ разрушителна “ и дава „ рискови очаквания “ на Русия. Преди дни Володимир Зеленски прикани Европейският съюз да анулира възбраната за импорт на украинско зърно.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР