Европейската комисия отправя покана за изразяване на интерес за участие

...
Европейската комисия отправя покана за изразяване на интерес за участие
Коментари Харесай

Нова инициатива за подобряване на административния капацитет при управлението на европроекти


Европейската комисия насочва покана за изложение на интерес за присъединяване в пилотен план, който цели да помогне на ръководещите органи в страните членки, да подобрят метода на асимилиране на европейските средства.

Избраните претенденти ще бъдат съветвани по нов способ, учреден на експертиза от Европейската комисия, в съдействие с Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).
Благодарение на техническата помощ ръководещите органи ще могат по-лесно да изготвят просторен проект на деяние с ясни цели, както и да приложат избраните дейности. Освен това, планът ще им разреши да се приготвят по-добре за идващия програмен интервал, след 2020 година.

Цел

Тази самодейност на генерална дирекция " Регионална и селищна политика " на Европейската комисия е ориентирана към ръководещите органи на стратегиите финансирани от Европейския фонд за районно развиване и Кохезионния фонд, искащи да подобрят своя административен потенциал, с цел да бъдат по-подготвени за идващия програмен интервал.

Работата ще се извърша в границите на пилотен план. Събраният опит ще бъде публикуван и ще служи за размисъл по отношение на метода за подсилване на административния потенциал на ръководещите органи на европейските структурни и капиталови фондове за/в интервала след 2020 година.

Управляващите органи, участващи в пилотния план, ще получат техническа помощ, целяща да проучва и открие потребностите им от възстановяване на административния потенциал.
Проектът ще бъде разграничен на 2 елементи:

Първа фаза: правене на просторен проект на деяние за възстановяване на административния потенциал (само тази фаза се покрива от поканата за изложение на интерес)

Втора фаза: осъществяване на определени дейности от проекта

Търсени резултати

Основен резултат от първата фаза ще бъде правенето на просторен проект за деяние, който ще включва:

1. Съпровождаща обща информация за активността на ръководещия орган и подтекста на неговата работа.
2. Определяне на области, нуждаещи се от усъвършенстване, свързани с сполучливото и дейно осъществяване на програмата
3. Определяне на дейности ориентирани в областите, нуждаещи се от подкрепа/подобряване
4. Селектиране на дейности, които да бъдат изпълнени във втората фаза на пилотния план
5. Важни етапни цели и крайни периоди на дейностите
6. Начини на работа и виновни лица.

Действията, разказани в проекта, ще бъдат разграничени в две категории – една група от дейности ще бъде изпълнена във втората фаза, а друга –ще бъде осъществена от съответния ръководещ орган независимо (извън пилотния проект) на по- късен стадий. Действията, селектирани за осъществяване във втората фаза ще бъдат съгласувани сред Европейската комисия и ръководещия орган.

Кой може да кандидатства за този план?

Заявленията би трябвало да бъдат подадени от ръководещи органи по национални и районни оперативни стратегии, съфинансирани от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР) и/или Кохезионния фонд. Съответните национални координиращи органи (индивидуални за другите страни) също би трябвало да бъдат осведомени за кандидатурата.

Управляващите органи могат да аплайват до 09.04.2018г. Резултатите ще бъдат оповестени в края на същия месец.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР