Европейската комисия одобри условно национализацията на изпитващия затруднения германски газов

...
Европейската комисия одобри условно национализацията на изпитващия затруднения германски газов
Коментари Харесай

Брюксел одобри национализацията на немския газов гигант Uniper

Европейската комисия утвърди условно национализацията на изпитващия усложнения немски газов колос Uniper, откакто той бе подложен на ръба на банкрута след нахлуването на Русия в Украйна.

Комисията даде зелена светлина и на национализацията на немското дъщерно сдружение на съветския газов колос “Газпром ”, с цел да избави доставчика на газ от банкрут.

Без съветски доставки, Uniper беше изправен пред банкрут, което накара немското държавно управление да разгласи, че ще национализира компанията заради опасения, че нейният банкрут може да провокира шокови талази в най-голямата европейска стопанска система.

В понеделник акционерите поддържаха договорката “с огромно болшинство ” при гласуването на изключително общо заседание, се споделя в изказване на Uniper.

Гласуването се разглеждаше като условност, откакто мажоритарният акционер, финландската държавна енергийна компания Fortum, се съгласи с ограниченията през септември.

Преди гласуването основният изпълнителен шеф на компанията Клаус-Дитер Маубах съобщи, че “чрез стабилизирането на компанията федералното държавно управление признава централната роля, която Uniper играе за сигурността на доставките на газ в Германия и Европа ”.

По-рано в понеделник немското държавно управление и Uniper подписаха рамково съглашение, обвързвано със избавителния пакет.

Първоначално Берлин се съгласи на парична инжекция в размер на осем милиарда евро за Uniper, само че задлъжнялата компания съобщи предишния месец, че държавното управление ще би трябвало да похарчи още 25 милиарда евро за стабилизирането й.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР