Европейската комисия одобри придобиването на търговеца на газ Uniper SE

...
Европейската комисия одобри придобиването на търговеца на газ Uniper SE
Коментари Харесай

ЕК позволи национализирането на гиганта Uniper

Европейската комисия утвърди придобиването на търговеца на газ Uniper SE от немското държавно управление, стана ясно в петък. Зелената светлина от Брюксел проправя пътя за национализацията на колоса, който съвсем се срина, откакто Русия спря доставките на синьо гориво.

Придобиването бе утвърдено според регламента на Европейски Съюз за сливанията, откакто Комисията заключи, че то няма да заплаши конкуренцията. Все още следва Европейска комисия да се изкаже за спасяването на Uniper според разпоредбите за държавна помощ.

Транзакцията се наложи вследствие на продължаващата европейска енергийна рецесия, по-специално прекратяването на доставките на съветски газ и внезапното повишаване на цените на газа, което докара до това Uniper, най-големият вносител на съветски газ в Германия, да изисква обилни финансови инжекции, с цел да предотврати своята неплатежоспособност “, показва Европейска комисия в изказване.

Разрешението за обединение идва единствено дни преди плануваното изключително заседание на акционерите на 19 декември. На него вложителите в Uniper би трябвало да одобрят избавителния проект, който до момента коства над 51 милиарда евро (54 милиарда долара).

Германското държавно управление се съгласи да придобие 56-процентния дял на финландската Fortum против 8 милиарда евро. Национализацията цели да избави изпадналия в тежка рецесия Uniper и да подсигурява сигурността на енергийните доставки за бизнеса и жителите.

Миналия месец газовият снабдител регистрира рекордна чиста загуба от 40 милиарда евро. От началото на годината акциите на Uniper се обезцениха с над 90%, изтривайки съвсем 14 милиарда евро пазарна капитализация.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинUniper енергийна рецесия национализация Германия немско държавно управление страна ПоследниНай-четениКомпании 28 Европейска комисия разреши национализирането на колоса Uniper Digital 32 Twitter разгневи Европейски Съюз и получи закани за санкци Енергетика 40 Енергийната рецесия подхранва завръщането на въглищата в Германия Индустрии 100 Продажбите на нови коли в България леко се забавят Компании 12304 Германец трансформира остарял хотел в Семково в коливинг зона Личности 10065 Мъск към този момент не е най-богатият човек в света Любопитно 4136 Vivacom отключва всичките си ТВ канали Бюджет и финанси 3932 Правителството предлага изтеглянето на България от двете руски банки Всички вести Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР