Европейската комисия одобри искането на Гърция за изплащане на държавна

...
Европейската комисия одобри искането на Гърция за изплащане на държавна
Коментари Харесай

ЕК одобри държавна помощ за доизграждането на газовия терминал в Александруполис

Европейската комисия утвърди настояването на Гърция за погашение на държавна помощ от 106 милиона евро в поддръжка на завършването на терминала за полутечен природен газ (LNG) в гръцкия пристанищен град Александруполис, към който Северна Македония също би трябвало да бъде обвързвана посредством газ водопровод.

Одобрението е издадено в сходство с Правилата на Европейски Съюз за погашение на държавна помощ за развиване на избрани стопански планове и Препоръките за държавна помощ за запазване на климата и околната среда и за енергетиката. Това е второто искане на Атина за позволение за погашение на държавна помощ за терминала в Александруполис, след утвърденото от Европейска комисия през юни 2021 година

" Гръцките управляващи са уведомили Комисията за проектите си да провиснал спомагателна помощ на Gastrade SA, уредникът и операторът на новия терминал. Мярката има за цел да даде опция на потребителя да приключи построяването на терминала, както е планувано, до края на 2023 година Помощта ще бъде под формата на директна безплатна помощ, се добавя в известието.

Европейската комисия реши, че планът е нужен за обезпечаване на доставките на газ за Гърция и района на Югоизточна Европа и че ще способства за реализирането на стратегическата цел на " REPowerEU " стратегия за обезпечаване на диверсификация на енергийните източници и преустановяване на зависимостта от съветските изкопаеми горива.

" Комисията заключи, че позитивните резултати от мярката надвишават всички вероятни негативни последствия върху конкуренцията и търговията в Европейски Съюз ", се прибавя в изказването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР