Европейската комисия одобри българска схема в размер на приблизително 61,3

...
Европейската комисия одобри българска схема в размер на приблизително 61,3
Коментари Харесай

ЕК одобри 120 млн. лв. в помощ на българските земеделци

Европейската комисия утвърди българска скица в размер на почти 61,3 милиона евро (120 милиона лева) за подкрепяне на земеделските стопани, производителите на зърно и маслодайни култури в подтекста на войната на Русия против Украйна.

Схемата беше утвърдена според Временната рамка за държавна помощ при рецесии и преход, призната от Комисията на 9 март 2023 година и променена на 20 ноември 2023 година, с цел да се поддържат ограничения в браншове, които са от основно значение за ускорение на екологичния преход и понижаване на зависимостта от горива.

Съгласно схемата, поддръжката ще се състои от помощ в стеснен размер под формата на директни безплатни средства. Мярката ще бъде отворена за производители на пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед, които са изложени на риск от загуба на финансова ликвидност заради компликациите на селскостопанския пазар, провокирани от войната на Русия против Украйна.

По-специално, според българската скица помощта 1) няма да надвишава 280,000 евро на бенефициер; и 2) ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2024 година Комисията стигна до заключението, че схемата е нужна, подобаваща и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна членка в сходство с член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договор за функционирането на Европейския съюз и изискванията, избрани във Временната рамка за ограничения при рецесии и преход. Въз основа на това Комисията утвърди схемата според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.

Повече информация по отношение на краткотрайната рамка при рецесии и преход и други дейности, подхванати от Комисията за справяне с икономическото влияние на войната на Русия против Украйна и за поощряване на прехода към стопанска система с нулеви чисти излъчвания може да бъде открита на този линк.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР