Европейската комисия очаква от българските власти оперативно разследване на убийството

...
Европейската комисия очаква от българските власти оперативно разследване на убийството
Коментари Харесай

Европа иска отговори за убийството на Виктория Маринова

Европейската комисия чака от българските управляващи оперативно следствие на убийството на българската журналистка Виктория Маринова. Това съобщи представителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.
" ЕК чака оперативно следствие, което ще докара до правдивост и ще обясни, обвързвано ли е това с активността ѝ ", сподели Схинас.
По-рано Арлем Дезир, ръководител на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), съобщи, че е шокиран от ужасното ликвидиране и ще следи деликатно следствието. Той приканва българските управляващи да открият и подведат под отговорност отговорните.
Еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова съобщи, че в случай че е належащо, европейските организации могат да окажат помощ на българските управляващи в следствието на убийството на журналистката Виктория Маринова.
Германия също прикани Министерство на вътрешните работи да проведат " бързо и всеобхватно следствие " за убийството на Маринова. Министърът на външните работи на Германия акцентира, че претекстовете за убийството не са открити и не би трябвало да се вършат спекулации.
Редица медии, отразяващи убийството на Виктория Маринова, допълват, че в класацията на " Репортери без граници " за независимост на медиите страната ни е на последното 111-то място измежду европейските страни.
Кореспондентът на Военновъздушни сили в Русия Стив Розенберг отбелязва в своя Twitter профил, че към този момент освен в Русия проверяващата публицистика е рискова специалност. Той напомня, че на преди 12 на 7 октомври в Москва е убита съветската журналистка Анна Политковская.
Припомняме, че на 7 октомври бе обявено, че тялото на Виктория Маринова е открито в обрасло с растителност място под кортовете за тенис до река Дунав - на крайбрежната алея, употребена основно от феновете на джогинга. При откриването на тялото са липсвали мобилният телефон, ключовете за автомобила, очилата, както и част от облеклата. Установено е, че причина за гибелта е контузия на главата вследствие на нанесени удари и задушаване. Намерена е ДНК, която е допустимо да е на килъра. Колеги на убитата журналистка потвърдиха, че тя е упражнявала за присъединяване в маратон.
Основно се проверяват три версии – обезчестяване, нахлуване поради работата ѝ и персоналния живот.
Междувременно министърът на вътрешните работи Младен Маринов разгласи, че се работи по всички версии за убийството и не се изключва нито една .
" Има екипи от Института по логика на психиката, които работят по линия на престъпната логика на психиката. Естествено те са участвали на всички дейности досега с оглед да добият задоволително информация и да създадат психопрофил на лицето. Работим по версия както за инцидентно събитие, осъществено от лице, което е с душевен отклонения и мощно изразен сексуален нагон, само че не изключваме и версия за планувано деяние също от такова лице или от някакъв персонален претекст. Нито една версия не подценяваме, работим по всички ", разяснява Маринов. По думите му тяхна задача е била да разпределят екипите, тъй че редом да се работи по всички версии с оглед да не се изпусне нещо и загуба на време.
" Едно е ясно - осъществените дейности са извънредно брутални и извънредно жестоки ", съобщи пред публицисти и основният прокурор Сотир Цацаров.
„ Приели сме, че не изключваме нито една от версиите. Не изключваме нито версия, обвързвана със инцидентно посягане, нито версия, обвързвана с планувано посягане “, уточни той и добави, че е мобилизиран целият експертен потенциал на Министерство на вътрешните работи. „ Направен е разбор на всичко, което досега е осъществено от сътрудниците от полицията в Русе и от окръжната прокуратура “, изясни основният прокурор.
На база на този разбор са планувани всички дейности по следствието, които следва да бъдат осъществени във всички вероятни насоки, осигуряващи доказването на всички вероятни версии “, посочи Сотир Цацаров. „ Нашата задача беше, от една страна, разбор на всичко направено досега. От друга, с сътрудниците от Русе да планираме какво следва да се прави. От трета страна, да окажем нужната логистична помощ с оглед обезпечаване на експертизи и данни като доказателства, които следва да бъдат изискани “, сподели още основният прокурор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР