Европейската комисия обяви нова обща методика за сравняване на качеството

...
Европейската комисия обяви нова обща методика за сравняване на качеството
Коментари Харесай

Еврокомисията обяви общ метод за сравняване на качеството на храните в ЕС

Европейската комисия разгласи нова обща методика за сравняване на качеството на питателните артикули в Европейски Съюз, съобщи пресслужбата на институцията. Съвместният проучвателен център (JRC) на Европейската комисия в региона на науката и знанието е създал обща методика, която разрешава на националните органи за отбрана на потребителите да тестват и да съпоставят състава и характерностите на хранителни артикули, продавани със сходни опаковки в целия съюз.

Всички хранителни артикули, продавани в Европейски Съюз, би трябвало да дават отговор на строги правила за сигурност, се показва в известието на еврокомисията. Потребителите би трябвало да бъдат осведомени за главните характерности, избрани в законодателството на Европейски Съюз за етикетирането на храните, и да не бъдат подвеждани, да вземем за пример от опаковката. Националните органи, виновни за сигурността на храните и отбраната на потребителите, имат задължението да подсигуряват, че предлаганите на единния пазар хранителни артикули дават отговор на съответното законодателство на Европейски Съюз.

Методиката за тестване ще оказва помощ на националните органи да дефинират дали питателните артикули се оферират на пазара в сходство с правото на Европейски Съюз. Тя се основава на правила като бистрота, сравнимост, сходен асортимент, взимане на проби и тестване на продуктите.

Лабораториите в редица страни членки на Европейски Съюз ще приложат в този момент тази методика като част от европейска акция за тестване за събиране на данни за обсега на казуса с разликите в качеството. Първите резултати ще са налице до края на 2018 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР