Европейската комисия обяви днес няколко наказателни процедури срещу България в

...
Европейската комисия обяви днес няколко наказателни процедури срещу България в
Коментари Харесай

Еврокомисията ще съди България заради разходите за високоскоростни съобщителни мрежи

Европейската комисия разгласи през днешния ден няколко наказателни процедури против България в разнообразни области - разноските за високоскоростни мрежи, географските инструкции, достъпа до юрист, обмена на данни и енергийното законодателство.

Високоскоростни мрежи

Европейската комисия реши през днешния ден да предяви иск против България и Холандия пред Съда на Европейски Съюз поради това, че е забавила използването на директивата за понижаване на разноските за високоскоростни мрежи.

Държавите членки на Европейски Съюз трябваше да вкарат директивата в националното си законодателство до 1 януари 2016 година. Комисията приканва Съда да наложи санкции - на България 22 226.40 евро дневно, а на Холандия - 87 091.20 евро дневно. Производствата против двете страни за определяне на нарушаване започнаха през март 2016 година, а през септември същата година беше изпратено стимулирано мнение.

Посочените страни към момента не са уведомили Европейската комисия за всички нужни ограничения за използване на директивата в националното законодателство. Тя цели да насърчи съдействието сред обособени области като енергетиката, водоснабдяването, транспортите, като се основат условия за разрастване на нова инфраструктура.

Строителните работи, като да вземем за пример разкопаването на пътища за полагане на високоскоростни широколентови съобщителни кабели, съставляват до 80 на 100 от разноските за построяването на тези мрежи, разяснява комисията.

Географските инструкции

Европейската комисия е решила да изпрати публично уведомително писмо на България поради Закона за марките и географските означения от 1 септември 1999 година.

Комисията е на мнение, че националната отбрана на географските инструкции не е съвместима с разпоредбите на Европейски Съюз за схемите за качество на селскостопанските произведения и храни. България е трябвало да постави завършек на тази национална система за регистрация от датата на присъединение към Европейски Съюз през 2007 година, и е можела да пази единствено съществуващите национални географски инструкции за период от 12 месеца след датата на присъединение, в случай че през този стеснен интервал е било подадено заявление до Европейски Съюз.

Страната разполага с два месеца, с цел да отговори на доводите. Ако това не се случи, Европейската комисия може да продължи наказателната процедура.

Достъп до юрист

Еврокомисията е изготвила стимулирано мнение, с което приканва България да даде информация за метода, по който директивата за правото на достъп до юрист в наказателното произвеждане е въведена в националното законодателство.

Всеки в Европейски Съюз, обвинен в осъществяване на закононарушение, има право на обективен правосъден развой и на отбрана, отбелязва комисията. Директивата способства за обезпечаване на това главно право.

Тя трябваше да бъде въведена до 27 ноември 2016 година. През януари 2017 година Еврокомисията изпрати на България публично уведомително писмо. Досега страната не е уведомила Брюксел за национални разпореждания, с които се вкарва посочената инструкция. Ако България не предприеме дейности в период от два месеца, може да бъде предадена на Съда на Европейски Съюз.

Обмен на данни

Друго стимулирано мнение е направено за Австрия, България, Люксембург и Испания. Те не са изпълнили задължението да приложат в националното си законодателство наредбите на Европейски Съюз, свързани с европейската заповед за следствие по наказателноправни въпроси.

Според директивата, страните в Европейски Съюз би трябвало да признаят и изпълнят искане за доказателства от друга страна от Общността по същия метод и при същите условия, при които биха го създали за националните си служби.

Държавите трябваше да вкарат европейските разпореждания до 22 май предходната година. През юли 2017 година Еврокомисията изпрати публично уведомително писмо на тези, които закъсняваха. Сега нарушителите разполагат със период от два месеца да извършат измененията. В противоположен случай въпросът може да бъде отправен до Съда на Европейски Съюз.

Енергийно законодателство

Европейската комисия настоя през днешния ден България да приложи напълно европейското законодателство в региона на енергетиката. Тя чака страната да приложи вярно директивите за електрическата енергия и за природния газ.

Те съдържат значими разпореждания за вярното деяние на енергийните пазари, в това число правила за обособяване на операторите на преносни системи от енергийните снабдители и производители, за повече пълномощия на националните регулатори и за възстановяване на работата на пазарите на дребно в полза на потребителите.

Според оценката на комисията, България е въвела погрешно няколко условия за обособяване, отнасящи се до собствеността, самостоятелния метафоричен оператор и до оператора на разпределителната система. България не е приложила вярно разпоредбите за свързване към мрежата, като е дала опция на оператора на газопреносната система да отхвърля свързване на съображение липса на благоприятни условия на системата. Страната разполага с два месеца, с цел да предприеме промени, като в противоположен случай Еврокомисията може да реши да отнесе въпроса до Съда на Европейски Съюз, се отбелязва в известието. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР