Европейската комисия обяви, че официално приключва наблюдението на България и

...
Европейската комисия обяви, че официално приключва наблюдението на България и
Коментари Харесай

Брюксел обяви официално: Приключва наблюдението на България и Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка

Европейската комисия разгласи, че публично завършва наблюдението на България и Румъния посредством Механизма за съдействие и инспекция, заяви Българска национална телевизия.

Механизмът беше основан през 2007 година при присъединението на двете страни към Европейския съюз поради проблеми с корупцията, проведената престъпност и правосъдната промяна.

През 2019 година Брюксел спря отчетите за България, а през днешния ден дефинитивно приключва наблюдението. Страната ни остава част от годишния отчет за върховенството на закона, който визира всички страни от общността.

Именно Механизмът за съдействие и инспекция беше една от аргументите, която Нидерландия изтъкваше, за ветото си върху приемането на България в Шенген.

Днес Европейската комисия анулира двете решения, с които бе основан Механизмът за съдействие и инспекция.

" Бих желал да поздравя България и Румъния за забележителния прогрес, реализиран от присъединението им към Европейски Съюз до момента. Върховенството на закона е една от нашите съществени общи полезности като съюз и двете страни членки реализираха резултати по значими промени през последните години. Днес ние отчитаме тези старания, като прекратяваме МСП. Работата към този момент може да продължи в границите на годишния цикъл за оценка на върховенството на закона, както за всички останали страни членки ", съобщи ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен.

От началото на Механизма за съдействие и инспекция през 2007 година Комисията постоянно рапортува за напредъка по съответните промени в България и Румъния. През октомври 2019 година Комисията разгласява последния си отчет за България, а през ноември 2022 година - последния отчет за Румъния. И за двете страни членки Комисията заключи, че са изпълнили по приемлив метод отговорностите си, избрани по механизма все още на присъединението към Съюза, и че би трябвало да продължат да работят за осъществяването на съответните задължения, посочени в заключенията от отчетите. Тази работа завърши през юни 2023 година

На 5 юли 2023 година Комисията осведоми както Съвета, по този начин и Европейския парламент за желанието си публично да приключи Механизма за съдействие и инспекция за България и Румъния, откакто към този момент всички съответни задължения, изброени в заключенията от отчетите по механизма, са били изпълнени. В сходство с решенията за основаване на механизма, действието му завършва, когато всички индикатори бъдат изпълнени по приемлив метод. Приетите през днешния ден решения отразяват заключението на Комисията, че и за двете страни това към този момент е реалност. Комисията чака да продължи съдействието с България и Румъния в границите на годишния цикъл за върховенството на закона, както за всички останали страни членки.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР