Европейската комисия обсъжда нови инициативи за преодоляване на зависимостта от

...
Европейската комисия обсъжда нови инициативи за преодоляване на зависимостта от
Коментари Харесай

Европейския съюз иска преодоляване на зависимостта от Китай

Европейската комисия разисква нови начинания за превъзмогване на зависимостта от китайски снабдители

Европейската комисия показа едновременно два документа, които значително би трябвало да дефинират енергийното бъдеще на Европейски Съюз. Актът „ За по-чиста индустрия “ има за цел да преодолее зависимостта от трети страни във връзка с доставките на екологични технологии, до момента в който актът „ За главните първични материали “ има за цел да усили самообеспечението на Европейски Съюз във връзка с доставките на първични материали. И двете начинания имат за цел да преодолеят зависимостта от Китай. И най-малко към този момент и двете наподобяват повече на нереални цели, в сравнение с явен проект за деяние, написа.

И двата документа са ориентирани главно към превъзмогване на зависимостта от Китай и изтласкване на китайските снабдители от европейските вериги за доставки.

Съгласно законопроекта „ За по-чиста индустрия “ заявките за артикули от страни, които към този момент обезпечават повече от 65% от доставките за Европейски Съюз в избрана категория, ще се преглеждат на последно място. А най-яркият образец за подобен снабдител в енергийния бранш на Европейски Съюз е Китай. На Китай се падат над 90% от доставките на някои елементи, употребявани в слънчевите панели. В същото време страната усилва преобладаващата си позиция в други вериги на доставки, в това число производството на вятърни турбини и електрически коли. В резултат на това Европейски Съюз се намира в директна софтуерна взаимозависимост от Китай - нещо, което европейските политици не желаят да виждат.

Подобна обстановка се развива и на пазара на първични материали. След като се отърва от зависимостта от Русия във връзка с петрола и газа, в този момент Европейски Съюз желае да приключи зависимостта си от Китай във връзка с доставките на минерали като литий и кобалт. За тази цел Европейската комисия има намерение да отпусне спомагателни средства за стимулиране на производството на минерали в Европа. Целта е на европейските сдружения да се падат най-малко 10% от годишното произвеждане на минерали в Европейски Съюз и най-малко 40% от тяхната преправка. А делът на доставките от която и да е страна отвън Европейски Съюз не би трябвало да надвишава 65%.

Понастоящем Европейски Съюз зависи съвсем напълно от вноса на множеството минерали, а Китай е основен снабдител за Европа. Той преработва 58% от международното произвеждане на литий, 65% от кобалта и повече от една трета от никела и медта. За да преодолее тази взаимозависимост, Европейски Съюз ще би трябвало да похарчи стотици милиарди евро.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи:

" Този акт ще ни приближи към упоритостите ни в региона на климата. Той ще усъвършенства доста рафинирането, преработката и преработването на сериозни първични материали тук, в Европа. Суровините са от жизненоважно значение за производството на основни технологии за нашия двоен преход - като производството на вятърна сила, съхранението на водород или батериите. И ние ускоряваме съдействието си с надеждни търговски сътрудници в международен мащаб, с цел да понижим сегашната взаимозависимост на Европейски Съюз единствено от една или няколко страни. В наш съвместен интерес е да увеличим производството по резистентен метод и в същото време да осигурим най-високо равнище на диверсификация на веригите за доставки за нашите европейски предприятия. "

Според " Файненшъл таймс " оповестените стратегии са провокирали подозрения измежду членовете на самата Европейска комисия, защото могат да опонират на интернационалните търговски правила.

" Важно е всичко това да е в сходство с нашите задължения към СТО, с уговорките ни по съглашението за публичните поръчки “, съобщи пред вестника почитан чиновник на Европейска комисия. „ Важно е това да не се трансформира в един тип зелен протекционизъм и да не оскъпим прехода към зелена стопанска система както за частните компании, по този начин и за данъкоплатците “.

Сега Европейският парламент и държавите-членки са изправени пред дълъг развой на поправяне и координиране на препоръчаното от Европейската комисия законодателство. Това ще отнеме две години.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР