Европейската комисия наложи допълнителни мита до 38% върху вноса на

...
Европейската комисия наложи допълнителни мита до 38% върху вноса на
Коментари Харесай

Финансов анализатор: Автомобилите у нас ще поскъпнат

Европейската комисия наложи спомагателни мита до 38% върху вноса на електрически коли от Китай. Мярката влиза в действие от 4 юли. Пекин предизвести, че митата ще провокират " комерсиална война ". Очаква се след мярката Китай да търси опция за разполагане на заводите си в Европа.

" Най-вероятно ще се стигне до увеличение на цените, което ще има отрицателен резултат както върху крайния консуматор, по този начин и върху всеки един, който е обиден в комерсиалната верига. Европейската стопанска система се стреми да отбрани своите индустриални артикули, осъществявайки увеличение на митата на артикули, които имат несъразмерен внос, играещи роля на заместващи такива - в тази ситуация приказваме за електрически коли, внасяни от Китай. Когато се реализира нещо сходно, е разумно да има ответна реакция от Китай. Това може да докара до " комерсиална война ". Само преди няколко месеца Съединени американски щати покачиха митата върху електрическите коли, създавани в Китай, със 100% ", разяснява финансовият анализатор Климент Робев в предаването " България заран ".

По думите му единствено за 4 години броят на електрическите коли, създавани в Китай, е повишен десетократно. Робев изясни пред Bulgaria ON AIR, че Съединени американски щати желаят да запазят своята самостоятелност от китайски артикули. Финансовият анализатор означи, че Китай е на-големият експортьор на артикули и услуги в света и е добре Европа и Китай да търсят път за съдействие.

" Европейците се надяваме, че заради тези мита китайците ще влагат в фабрики. Китайците би трябвало да си създадат сметките. Средната работна заплата в Китай е в пъти по-ниска от тази в Германия. Китай може да лавира и на други пазари, ние сме по-зависими ", добави Робев.

Той уточни, че европейските компании, които създават коли, буксуват - не могат да създават на ниски цени и да основават качество. Важно е да се търси опция по какъв начин да се балансира пазарът. Според него дотациите от страна на държавното държавно управление към китайските производители изкривяват пазара. Ситуацията е динамична.

" Една трета от колите, които се създават в Германия, се продават в Китай. Втората страна, която сигурно ще има отрицателен нюанс върху нейната стопанска система, е Словакия. Всяка година изнася коли на стойност сред 4-5 милиарда в Китай ", съобщи Робев.

Анализаторът е на мнение, че разговорът сред унгарския министър-председател Виктор Орбан и Китай е относително добър, защото се вършат съществени вложения от страна на Китай в Унгария.

Робев предвижда, че най-вероятно колите у нас ще нарастнат. Ако има разтърсвания в автомобилния бранш, това може да се отрази и на заетостта в целия континент.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР