Европейската комисия лансира революционни промени за борба с отпадъците, предава

...
Европейската комисия лансира революционни промени за борба с отпадъците, предава
Коментари Харесай

Мини шампоаните в хотелите паднаха в жертва в борбата със замърсяването

Европейската комисия стартира революционни промени за битка с отпадъците, предава СЕГА. Предвижда се възбрана на някои опаковки, които основават големи количества отпадък и които Европейска комисия назовава " разхитителни ".

Такива са да вземем за пример обичаните на туристите дребни шампоани, лосиони и душ гелове в хотелските бани, груповите опаковки за железни кенове (примерно за 4, 6 или 8 бири), кутии и пликчета за храна за у дома, продавана от заведения, торбичките и пластмасовите мрежички, употребявани за храна в магазини и кафенета.

Компаниите в целия Европейски Съюз ще би трябвало бързо да се реорганизират, тъй че да оферират продуктите си в опаковки за многократна приложимост. До 2030 г. 20 %, а до 2040 г. 80 % от студените и топлите питиета ще би трябвало да се наливат в съд, който е част от система за повторна приложимост, а потребителите ще могат да си носят бутилки, които да пълнят. До 2030 година поне  10% от бирата наложително ще би трябвало да се продава в контейнери за неведнъж пълнене. Същата цел е сложена и за опаковките на стоките, поръчани онлайн, 10% т.е. кашоните и найлоните би трябвало да са годни за неведнъж прилагане..

Опаковките стават все по-опасен екологичен проблем - те вече са 36% от твърдите битови боклуци в Европейски Съюз. И ще става по-зле, в случай че не се вземат ограничения.  Ето за какво Европейска комисия упорства страните от ЕС  да свият отпадъците от опаковки на човек от населението с 5% до 2030 година и с 15% до 2040 година (спрямо равнищата от 2018 г.).

Еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкевичюс изясни, че през 2020 година една трета от отпадъците от опаковки, или близо 30 милиона тона, не са били модифицирани, и са били изгорени, депонирани или просто захвърлени някъде.  " Ако не спрем тези трендове, размерът на пластмасовите боклуци ще се усили с 46% до 2030 година ", уточни той.

Идеите на Брюксел за многократното потребление на опаковките обаче разбуниха бизнеса, тъй като компаниите са вложили и влагат съществени средства в съоръжения за преработване, които с годините ще бъдат все по-слабо натоварени. Черновата на проекта на Брюксел предвиждаше условията за многократна приложимост да важат за всички бутилки - за вино, бира, безалкохолни и спиртни питиета, само че при формалното показване на ограниченията шишетата за високоалкохолни питиета се оказаха изключени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР