Европейската комисия Комисията започна консултации относно предстоящото си предложение за

...
Европейската комисия Комисията започна консултации относно предстоящото си предложение за
Коментари Харесай

ЕК търси мнения за Европейски закон за свободата на медиите

Европейската комисия Комисията стартира съвещания по отношение на идното си предложение за Европейски закон за независимост на медиите - забележителна самодейност, оповестена от ръководителя Фон дер Лайен в речта ѝ за положението на Съюза през 2021 година, която цели да се подсигуряват плурализмът и независимостта на медиите на вътрешния пазар на Европейски Съюз, оповестява представителството на Екологичен потенциал в София.

Вера Йоурова, заместник-председател, отговарящ за полезностите и прозрачността, съобщи: " Всеки ден виждаме опити от страна на държавни управления или частни групировки да оказват напън върху медиите. Крайно време е да реализираме единодушие по отношение на общи гаранции на ниво Европейски Съюз за отбрана на независимостта и плурализма на медиите, тъй че публицистите да могат да правят работата си и да осведомят жителите без боязън или отзивчивост. През идващите месеци ще проведем необятни съвещания, с цел да предложим най-хубавите решения ".

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон добави: " С оглед на забележителните промени в медийния бранш се нуждаем от мощен механизъм за повишение на прозрачността, независимостта и отчетността по отношение на дейности, засягащи контрола и свободата на печата. Нашата задача - или още повече Вашата задача през днешния ден - е да ни помогнете да допълним нашия законодателен боеприпас, с цел да защитим целостта и независимостта на медийния пазар в Европейски Съюз и да подсигуряваме, че свободата и плурализмът на медиите остават стълбовете на нашите демокрации ".

Всички заинтригувани страни се приканват да вземат участие в поканата за показване на отзиви, оповестена през днешния ден на портала " Споделете мнението си " на всички езици на Европейски Съюз. Те могат да изразят мнението си по отношение на описанието, което Европейската комисия дава на самодейността и обяснението за какво тя е нужна и какво цели да реализира. Мнения могат да се изпращат до 21 март 2022 година

Тази покана за показване на отзиви ще бъде последвана от открита социална консултация, която съставлява в детайли изследване. То ще бъде оповестено през януари 2022 година и ще бъде отворено в продължение на няколко седмици. Планира се Европейският закон за независимост на медиите да бъде признат през третото тримесечие на 2022 година Той ще се основава на преразгледаната Директива за аудио-визуалните медийни услуги и ще е част от напъните на Европейски Съюз за подсилване на демокрацията, реализирани в границите на Плана за деяние за европейската народна власт. Той ще добави и Плана за деяние в региона на медиите и аудио-визията, който се концентрира върху жизнеспособността, устойчивостта и цифровата промяна на медийния бранш.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР