Европейската комисия каза на държавите членки на ЕС, че таванът

...
Европейската комисия каза на държавите членки на ЕС, че таванът
Коментари Харесай

ЕК: Ценовият таван на руския петрол ще остане 60 долара за барел

Европейската комисия сподели на страните членки на Европейски Съюз, че таванът от 60 $ за барел на цената на съветския нефт се оказва ефикасен за ограничение на достъпа на Кремъл до петродолари, като в същото време не нарушава пазара  и към този момент ще остане неизменен, оповестява Блумбърг.

Тази седмица Европейска комисия уточни пред непрекъснатите представителите на 27-те страни членки на Европейски Съюз, че сега измежду множеството страни от Г-7 няма желание  да се понижи този ценови предел, оповестяват за организацията източници, осведомени с въпроса.

Доклад на Международната организация по енергетика, който образува основата за преразглеждане на горната граница, откри, че механизмът е постигнал задачите си за понижаване на приходите на Москва и предотвратяване от нов скок на световните цени на петрола.

Приходите от нефт в Русия спадат внезапно, защото ценовите лимитирани работят, уточни МАЕ

В последния месечен отчет на организацията се споделя, че таванът удря по цената, на която се продават съветският недопечен нефт и нефтените артикули.

Среднопретеглената експортна цена на съветския недопечен нефт е била 52,48 $ за барел, без разноските за доставка и застраховка. Суровият нефт Уралс (Urals), основната нефтена примес за експорт на Русия, се продаваше за 45,27 $ в Черно море, до момента в който класовете нефт като ESPO, Sakhalin и Sokol, всички от които се изнасят от Азия, се търгуваха над ценовия предел, съгласно отчетът на МАЕ.

По-рано Г-7 се съгласиха да преразгледат равнището на цените в средата на март, а законодателството на Европейски Съюз планува, че задачата би трябвало да бъде да се резервира прага на 5% под междинните пазарни равнища. Въз основа на това група страни членки, в това число Полша и Естония, настояха за намаление на прага, припомня Блумбърг.

Съгласно контрактуваните правила, фирмите от Европейски Съюз и Г-7 могат да дават единствено транспорт и услуги като застраховка, нужни за превозване на съветски нефт до трети страни по света, когато петролните артикули са закупени на или под избрания таван. Русия е свободна да транспортира и продава нефт непременно, в случай че не употребява услугите и корабите на Г-7 и Европейски Съюз.

Според данни, събрани от Блумбърг, Русия към момента разчита на западни застрахователи, с цел да покрие повече от половината от танкерния флот, който изнася нейния нефт, съобщи БНР.

Въпреки това на страните членки на Европейски Съюз беше казано, че има известна подготвеност да създадат механизма за ограничение на цените по-малко корав, обявиха пред организацията източници, само че без да прецизират какво значи това на процедура.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР