Европейската комисия желае да се намалят цените на лекарствата и

...
Европейската комисия желае да се намалят цените на лекарствата и
Коментари Харесай

ЕК създава единен пазар за лекарства

Европейската комисия желае да се понижат цените на медикаментите и да се увеличи наличността им, като упорства фирмите да пускат нови медикаменти в Европейски Съюз или да се опълчват на нарасналата конкуренция от производителите на фалшификати.

Това е първото преразглеждане на фармацевтичното законодателство от 20 години, оповестяват " Файненшъл таймс " и Ройтерс, представени от БНР.

Европейската комисия продължава напред с проекта си за понижаване на броя на годините пазарни изключения, предоставени на производителите на медикаменти, макар съпротивата на промишлеността и опасенията на по-големите страни, които имат по-голям достъп до медикаменти.

Вицепрезидентът на Европейска комисия Маргаритис Схинас и комисарят по опазването на здравето Стела Кириакиду показаха в сряда пакета от промени, потвърждавайки, че той ще сътвори " обединен пазар за медикаменти " с по-добра досегаемост за пациентите, като в същото време ще продължава да поддържа вложенията в научноизследователска и развойна активност и ще се резервира привлекателността на Европа за фармацевтични вложения.

Най-голямата смяна на съществуващите медицински закони от две десетилетия има за цел да подсигурява, че всички европейци имат достъп както до новаторски нови лекувания, по този начин и до генерични медикаменти, като в същото време се постави завършек на големите разлики в достъпа и цените сред страните, сподели Стела Кириакиду, съобщи Ройтерс.

Комисията предлага да се понижи от 10 на 8 години продължителността на главната пазарна изключителност, която производителите на медикаменти получават, преди генеричните артикули да могат да навлязат на пазара. В същото време обаче фармацевтичните компании получават още две години отбрана, в случай че пуснат новите си медикаменти във всички 27 страни членки в границите на две години.

Кириакиду сподели, че новата система за тласъци " ще обезпечи достъп до нови медикаменти на към 70 милиона повече жители спрямо през днешния ден ".

След публикуването на предлагането, Европейският парламент, Европейска комисия и страните членки в този момент ще обсъдят окончателните елементи на закона, което обаче може да отнеме години.

Индустрията, състоящата се от огромни фармацевтични компании, в това число Bayer и Novo Nordisk, до дребни биотехнологични компании, декларира от месеци обаче, че промените ще имат противоположния резултат и ще доведат до липса на най-новите лекувания в Европа.

GSK съобщи в сряда, че Европейски Съюз би трябвало да " контролира растежа и конкурентоспособността ", тъй като фирмите " имат избор къде да бъдат фокусирани нашите капитали и запаси ".

Реформите също по този начин имат за цел да предотвратят дефицита на медикаменти като този, следен във връзка с основно антибиотици през миналата зима, като изискват фирмите да уведомяват по-рано Европейски Съюз за вероятни проблеми с доставките. Те също по този начин имат за цел да рационализират регулатора на медикаментите в Европейски Съюз, с цел да ускорят времето, належащо за утвърждение на нови лекувания и медикаменти.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР