Европейската комисия издаде разрешение за търговия при определени условия на

...
Европейската комисия издаде разрешение за търговия при определени условия на
Коментари Харесай

ЕК също одобри COVID-ваксината на Moderna


Европейската комисия издаде позволение за търговия при избрани условия на създадената от Moderna ваксина против COVID-19 — втората ваксина против COVID-19 , позволена в Европейски Съюз. Разрешението следва позитивна научна рекомендация, учредена на задълбочена оценка на сигурността, успеваемостта и качеството на ваксина та от Европейската организация по медикаментите (EMA), и е подкрепено от страните членки.

На 30 ноември 2020 г. Moderna подаде заявление за издаване на позволение за търговия до EMA, която към този момент беше почнала настоящо разглеждане на данните през ноември. Благодарение на това настоящо разглеждане EMA извършваше оценка на качеството, сигурността и ефикасността на ваксина та въз основа на получените данни. Комитетът на EMA по лекарствените артикули за хуманна приложимост (CHMP) проучва в детайли данните и предложи с консенсус да бъде предоставено публично позволение за търговия при избрани условия. Разрешението за търговия при избрани условия е един от законотворческите механизми на Европейски Съюз за улеснение на достъпа на ранен стадий до лекарствени артикули за посрещане на неудовлетворени медицински потребности, в това число при изключителни обстановки като актуалната пандемия.

Въз основа на позитивното мнение на EMA Комисията ревизира всички детайли в поддръжка на разрешението за търговия и се съветва с страните членки, преди да издаде разрешението за търговия при избрани условия.

Ваксината на Moderna се основава на технологията на осведомителната РНК (иРНК). иРНК е от значително значение в биологията, защото предава напътствията от ДНК към механизмите на клетките, синтезиращи белтъци. Във ваксина на основата на иРНК тези инструкции основават безвредни фрагменти от вируса, които човешкото тяло употребява за създаване на имунен отговор за предотвратяване или битка със болестта. Когато на обещано лице бъде сложена ваксина , клетките му ще прочетат генетичните указания и ще произведат „ протеинов шип “ — протеин на външната повърхнина на вируса, който той употребява, с цел да навлезе в клетките на организма и да аргументи заболяване. След това имунната система на лицето възприема този протеин като непознат и създава естествени защитни детайли — антитела и Т-клетки, против него.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР