Европейската комисия и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) поставиха началото на

...
Европейската комисия и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) поставиха началото на
Коментари Харесай

ЕС осигурява 2.1 млрд. евро за насърчаване на инвестициите на рисков капитал

Европейската комисия и Европейският капиталов фонд (ЕИФ) сложиха началото на стратегия за общоевропейски средства за вложения във фондове за рисков капитал (VentureEU), чиято цел е поощряване на вложенията в нови и бързо разрастващи се предприятия в Европа, заяви пресслужбата на Еврокомисията.

Достъпът до рисков капитал е основен за нововъведенията. Шестте фонда, показани през днешния ден, ще получат поддръжка от Европейски Съюз за вложенията на европейския пазар на рисков капитал. Тяхната цел ще бъде посредством 410 млн. евро от Европейски Съюз да привлекат публични и частни вложения за 2.1 милиарда евро. Очаква се това да притегли 6.5 милиарда евро нови вложения в нови и разрастващи се предприятия, и да удвои настоящия размер на рисковия капитал в Европейски Съюз.

Фондовете за рисков капитал са от първостепенно значение за гладкото действие на съюза на финансовите пазари. Развитието им в Европа обаче се нуждае от спомагателен подтик, показва Европейската комисия. През 2016 година вложенията в рисков капитал в Европейски Съюз са на стойност към 6.5 милиарда евро, а за съпоставяне в Съединени американски щати те са 39.4 милиарда евро.

Фондовете за рисков капитал в Европа са прекомерно дребни по мярка - приблизително 56 млн. евро по отношение на 156 млн. евро в Съединени американски щати. Затова те изместват активността си към системи, които им оферират по-добра опция за бърз напредък. В края на 2017 година най-успелите нови сдружения с пазарна оценка над един милиарда щатски $ са били 26 на в Европейски Съюз, в съпоставяне със 109 в Съединени американски щати и 59 в Китай.

VentureEU ще обезпечи нови източници на финансиране и ще даде опция на европейските предприятия да се трансфорат във водачи в света, се показва в известието. Достъп до вложенията се чака да получат към 1500 нови и разрастващи се сдружения в Европейски Съюз.

Предвижда се Европейски Съюз да даде главната част от вложенията на стойност до 410 млн. евро, в това число 67 млн. евро от личните средства на ЕИФ: 200 млн. евро по финансовия механизъм InnovFin в границите на програмата " Хоризонт 2020 ", 105 млн. евро по програмата на Европейски Съюз за дребните и междинните предприятия COSME и 105 млн. евро от Европейския фонд за стратегически вложения.

Всеки от шестте фонда ще влага в голям брой по-малки фондове и ще взе участие в планове в минимум четири европейски страни. Фондовете, в които ще се влага, ще подкрепят финансирането на дребните и междинните предприятия, както и предприятията със междинна пазарна капитализация в доста области, да вземем за пример осведомителни и информационни технологии, цифрови технологии, естествени науки, медицински технологии, ресурсна и енергийна успеваемост.

Инвестициите на Европейски Съюз във VentureEU ще се ръководят от ЕИФ под надзора на Еврокомисията. Средствата ще бъдат вложени от опитни експерти, определени за ръководители на шестте фонда, като по този начин ще се обезпечи напълно пазарен метод. Това ще притегли повече вложения и доста ще насърчи предлагането на рисков капитал за новите и разрастващите се предприятия в Европейски Съюз, се споделя още в известието./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР