Европейската комисия готви най-големите промени свързани с данъка добавена стойност

...
Европейската комисия готви най-големите промени свързани с данъка добавена стойност
Коментари Харесай

Еврокомисията предприема най-голямата ДДС реформа от 25 години

Европейската комисия готви най-големите промени свързани с налога добавена стойност от четвърт век насам. Предлага се Данък добавена стойност да се начислява и при трансграничната търговия в Европейския съюз (ЕС), а фирмите ще могат да подават заявления „ на едно гише ” посредством онлайн портал на личния си език

„ Двадесет и пет години след основаването на единния пазар фирмите и потребителите към момента са изправени пред 28 разнообразни режима на Данък добавена стойност при трансгранични интервенции. Престъпниците и вероятно терористите от дълго време употребяват тези пропуски, като провеждат измами ”, съобщи еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митниците Пиер Московиси.

„ Тази анахронична система, основана на националните граници, би трябвало да свърши. Държавите членки следва да обмислят трансграничните покупко-продажби с Данък добавена стойност като вътрешни интервенции на нашия вътрешен пазар до 2022 година Това ще улесни живота на фирмите от Европейски Съюз, които правят трансгранична търговия, ще понижи бюрокрацията и ще опрости процедурите, свързани с Данък добавена стойност ”, сподели още еврокомисарят.

Предлагат се и четири ремонти, които да влязат в действие от 2019 година Тези ограничения са категорично поискани от страните членки за възстановяване на ежедневното действие на актуалната система на Данък добавена стойност, до момента в който окончателният режим не бъде изцяло контрактуван и изпълнен.

Те включват:
Справяне с измамите : Данък добавена стойност ще бъде начислен върху трансграничната търговия сред бизнеса. Понастоящем този тип търговия е освободен от Данък добавена стойност, осигурявайки лесна празнина за безскрупулни компании да събират Данък добавена стойност и по-късно да изчезнат, без да трансферират парите на държавното управление. Еднопосочен магазин:  За фирмите, които продават трансгранично, ще бъде по-лесно да се оправят със отговорностите си по Данък добавена стойност с помощта на " едно гише ". Търговците ще могат да вършат заявления и заплащания, като употребяват единствен онлайн портал на личния си език и според същите правила и административни шаблони, както в родната си страна. След това държавите-членки ще заплащат непосредствено на Данък добавена стойност, както към този момент е правилно за всички продажби на електронни услуги. По-голяма координация:  преход към правилото на " местоназначението ", при който окончателният размер на Данък добавена стойност постоянно се изплаща на държавата-членка на крайния консуматор и се начислява по курса на тази държава-членка. Това е дълготраен ангажимент на Европейската комисия, подсилен от държавите-членки. Вече е в действие за продажби на електронни услуги. По-малко администрация:  опростяване на разпоредбите за фактуриране, което разрешава на продавачите да изготвят фактури съгласно разпоредбите на личната си страна, даже когато правят трансгранична търговия. Компаниите към този момент няма да би трябвало да изготвят лист на трансграничните транзакции за своя данъчен орган (т. нар. " Извлечение за рекапитулация " ).
Днешното предложение вкарва също по този начин понятието " сертифицирано данъчно задължено лице " - категория на приближен бизнес, която ще се възползва от доста по-опростени и спестяващи време правила. Бяха препоръчани и четири " бързи ремонти ", които да влязат в действие до 2019 година Тези краткосрочни ограничения категорично бяха поискани от държавите-членки за възстановяване на ежедневното действие на актуалната система на Данък добавена стойност, до момента в който окончателният режим не бъде изцяло контрактуван и изпълнени.

По калкулации на ЕК над 150 милиарда евро Данък добавена стойност се губят всяка година, което значи, че държавите-членки пропущат доходи, които биха могли да се употребяват за учебни заведения, пътища и опазване на здравето. От тях към 50 милиарда евро - или 100 евро на жител на Европейски Съюз всяка година - се чака да се дължат на трансгранични измами с Данък добавена стойност. Тези пари могат да бъдат употребявани за финансиране на незаконни организации, в това число тероризъм. Смята се, че тази сума ще бъде понижена с 80% с помощта на препоръчаната промяна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР