Европейската комисия (ЕК) вписа Странджанския манов мед в регистъра на

...
Европейската комисия (ЕК) вписа Странджанския манов мед в регистъра на
Коментари Харесай

ЕК даде защитено наименование на странджанския манов мед

Европейската комисия (ЕК) вписа Странджанския манов мед в регистъра на Защитените наименования за генезис (ЗНП). Утре, по време на гала, проведена в Европейската комисия в Брюксел, комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел и комисарят по земеделие и развиване на селските региони Фил Хоган ще връчат документа на представител на българсите производители на ЗНП Странджански манов мед.

Регистрацията му се чака да бъде мотор за съживяването на район Странджа и да даде нови вероятности за пчеларите в региона. От нея могат да се възползват всички пчелари в географския регион, които наложително би трябвало да са в системата на надзор от сертифицираща компания за сходство със спецификацията на продукта.

Инициативата за регистрация е на групата производители Странджански манов мед, които подадоха заявката в Министерство на земеделието, храните и горите през месец април 2016 година След като националната процедура мина без възражения, през месец април 2017 година заявката бе изпратено за обзор в Европейска комисия.

Бележките и рекомендациите по документите бяха отразени сполучливо, след което единният документ на ЗНП Странджански манов мед беше оповестен за несъгласие от държавите-членки и трети страни в Официалния вестник на Европейски Съюз през месец декември 2018 година В рамките на тази процедура не се получиха възражения.

Продуктът със ЗНП Странджански манов мед се създава в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец. Пчелният мед е създаден от медоносни пчели от секретите на живите елементи на растенията и от екскретите на смучещите инсекти по растенията.

Отделянето на така наречен „ медена роса “ от някои инсекти, която се събира от пчелите, както и от сладката течност от жълъдите на дъба, образуват продукта. Той има характерен усет, мирис на печени плодове и карамел и тъмно-кафяв до черен цвят със зеленикав нюанс. Странджански манов мед е с доста минерали, богат ензимен състав и висока електропроводимост. Притежава висока антиоксидантна интензивност.

Пчелният мед е тясно обвързван с региона си на генезис артикул. Той е получен в следствие от биоекологичната взаимозависимост и баланс сред популациите на листните въшки и хоботници - продуценти на маната, съществуването на огромни масиви дъб и бук и присъщ мек климат. Усвоява се елементарно от организма и е доста потребен за горните дихателни пътища, сърдечно-съдовата система, възстановяване на храносмилането, за кожата, както и за възобновяване след боледуване.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР