Европейската комисия (ЕК) ще преговаря с Газпром от наше име,

...
Европейската комисия (ЕК) ще преговаря с Газпром от наше име,
Коментари Харесай

Кирил Петков: Еврокомисията ще преговаря с Газпром от наше име, а не малка България

Европейската комисия (ЕК) ще договаря с " Газпром " от наше име, това съобщи министър-председателят Кирил Петков в Брюксел, където втори ден не престават срещите на европейските водачи.

" Идеята да купуваме дружно газ от трети страни, в това число и от Русия, се реализира като проект. Не е наложително да се взе участие в този механизъм, само че които страни, а то много страни желаят, ще бъдат включени. Това значи, че Европейската комисия ще договаря с " Газпром " от наше име. Това към този момент е напълно друго, в сравнение с една дребна България с дребна консумация да отива и да договаря си колос, като " Газпром ", изясни Петков и добави: " Включи се и концепцията за евентуален таван на цените, само че това Европейска комисия би трябвало да проучва. При всички случаи това, че ще може да преговаряме дружно страните, трансформира напълно играта с това кой какъв брой пазарна мощ има в тези договаряния. Сега към този момент ние отиваме дружно и споделяме - желаеме по-добри условия, желаеме по-добри цени. Това е изключително значимо за България. Както знаем - договорът ни изтича тази година ".

" Сега, когато 75% съветския газ идва в Европейски Съюз, те към този момент няма къде да вървят. Ще би трябвало да преговаряме на равни начала по напълно друг метод. Това беше голяма победа за българския интерес в този миг ", сподели още министър-председателят.

„ С други думи сваляйки цената на газа при едни положителни договаряния, ще се смъкна и цената на тока, което ще понижи инфлацията”, добави Петков.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР