Европейската комисия (ЕК) предложи преразглеждане на своите правила за генетично

...
Европейската комисия (ЕК) предложи преразглеждане на своите правила за генетично
Коментари Харесай

ЕС ще преразгледа правилата за ГМО, за да разхлаби ограниченията върху генно редактираните култури

Европейската комисия (ЕК) предложи преразглеждане на своите правила за генетично модифицирани организми (ГМО), с цел да обезпечи известно разхлабване на рестриктивните мерки за растения, произлизащи от по-нова технология за редактиране на гени, оповестява Българска телеграфна агенция.

Изпълнителният орган на Европейски Съюз сподели, че фермерите ще обезпечат достъп до устойчиви на климата или вредители култури с по-малко торове или пестициди и потребителите ще могат да купуват храна с по-добра хранителна стойност или понижени равнища на субстанции, причиняващи алергия.

Европейска комисия стартира разглеждане през 2021 година, откакто заключи, че законодателството за ГМО от 2001 година " не е уместно за задачата ".

Върховният съд на Европейски Съюз постанови през 2018 година, че техниките за смяна на генома би трябвало да се управляват от съществуващите правила за ГМО.

В сряда Комисията предложи да се разделят растенията с нова геномна техника (NGT) на две категории.

Тези, които могат да се появят също естествено или посредством стандартно отглеждане, ще бъдат освободени от ГМО законодателството и условията за етикетиране. Всички други растения с нова геномна техника ще бъдат третирани като ГМО, което ще изисква оценка на риска и развой на утвърждение.

Според Европейска комисия предлагането ѝ обгръща целенасочена мутагенеза и цисгенеза, включваща или разновидности в границите на същия растителен тип, или с генетичен материал от донор, който може да бъде стандартно развъден с организма реципиент.

Растенията, създадени посредством трансгенеза, включваща генетичен материал от типове, които не могат да се кръстосват, ще останат предмет на съществуващите правила за ГМО.

Предложението се нуждае от утвърждение от Европейския парламент и държавните управления на Европейски Съюз, с цел да влезе в закон и може да бъде преразгледано.

" Байер " (Bayer), вторият по величина производител на семена и пестициди в света, дефинира решението на Комисията като " революционно ".

" Отглеждането на растения нормално лишава над десетилетие от първите позитивни резултати от проучването до навлизането на пазара. Редактирането на гени ни разрешава да понижим с пет години от този развой ", уточни ръководителят на отдела за резистентност на " Байер " Матиас Бернингер, добавяйки, че предстоящата проверка би трябвало да форсира развиването.

Според екологичните групи растенията с нова геномна техника включват генетична трансформация и би трябвало да бъдат деликатно следени.

Доклад за политическата партия на Зелените предизвести за по-високи цени и по-малко многообразие от семена, с доста ГМО модификации, предопределени да устоят на дадени хербициди, тъй че да се усили използването им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР