Европейската комисия (ЕК) отправи искане към сръбските власти незабавно да

...
Европейската комисия (ЕК) отправи искане към сръбските власти незабавно да
Коментари Харесай

ЕК подгони сръбските медии, поиска реформи от властите

Европейската комисия (ЕК) насочи искане към сръбските управляващи " неотложно да стартират нужните промени, с цел да спрат непрекъснатото утежняване на ситуацията на медиите в Сърбия, оповестява „ Данас “.

Тази констатация ще бъде показана в годишния отчет, който Комисията ще разгласява за Сърбия през есента, съгласно изданието.

Според чиновници на Европейска комисия Брюксел е " комплициран от неспособността на сръбските управляващи да подобрят ситуацията със свободата на медиите ", защото счита, че независимостта и свободата на медиите са основен детайл в договарянията на Сърбия за участие в Европейския съюз, изключително когато става въпрос за глава 23, отдадена на независимостта на правосъдната власт и битката с корупцията.

" Очакваме Сърбия да сътвори условия, при които свободата на медиите и свободата на изложение да се осъществят без спънки ", подчертаха представителите на Европейска комисия пред „ Евроактив “.

Те правят оценка " рецензиите и заканите, които сръбските управляващи постоянно насочат към публицистите ", като неприемливи дейности и акцентират, че " би трябвало да се подсигурява, че публицистите правят работата си без закани за принуждение, без закани и заплашване, с цел да се подсигурява, че жителите имат достъп до цялата информация ".

Според източници от Европейски Съюз " бавното използване на дълго чаканата промяна на закона за електронните медии, която има за цел да направи доста по-видим подбора и назначението на членовете на управителния орган на Съвета за контролиране на електронните медии (РЕМ), с цел да се обезпечи доста по-добро използване на наредбите и наказване на нарушаванията на разпоредбите, буди паника у медиите ".

" Европейската комисия упорства, че сръбските управляващи би трябвало да положат доста по-големи старания, с цел да подсигуряват медийния плурализъм, изключително когато става въпрос за прозрение в собствеността на медиите и рекламата, а в огромните медии би трябвало да се обезпечи и достъп до разнообразни оценки и политически отзиви ", показва Евроактив.

В текста на брюкселския портал се показва, че " въпросът за медийната независимост в Сърбия още веднъж попадна в Европейския съюз след въоръженото нахлуване, при което през май в едно учебно заведение починаха 10 възпитаници. Оттогава хиляди сръбски жители стачкуват по улиците поради насилието в страната, което значително е породено от неприятното качество на медиите, които се наблюдават от огромен брой сръбски жители и които в по-голямата си част поддържат компактно управляващите ".

" В тази връзка, споделят източниците на Европейска комисия в Брюксел, ние сме в непрекъснат разговор със сръбските управляващи и приветстваме изказванията на министър-председателя Ана Бърнабич, че Сърбия признава нуждата от отчасти използване на тактиката за медиите, само че това би трябвало да стане без по-нататъшни съмнения ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР